Bara tre ord

Titel: Bara tre ord
Författare: Becky Albertalli
Antal sidor: 270 (Flexband)
ISBN: 97891 2969 9555
Publiceringsår: 2016 (Original: 2015)
Serie: -
Originaltitel: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Första mening: "Det är ett märkligt subtilt samtal."

Handling: Simon är homosexuell men har inte kommit ut för sin omgivning än och när han glömmer att logga ut från en dator i biblioteket och någon upptäcker hans mailkonversationer med Blue blir han utsatt för utpressning. Det är inte det att han tror att någon skulle vända sig mot honom men han orkar bara inte med uppståndelsen. Dessutom vill han till varje pris skydda Blue, trots att han inte vet vem det är mer än att han är en kille som går på samma skola som Simon. Blue och Simon skriver mail till varandra under pseudonymer och där kan de avslöja saker som de inte vågar berätta för någon annan tack vare anonymiteten. Det gör också att de kommer närmre varandra än vad de hade gjort i verkliga livet, så pass nära att känslor uppstår. 

Omdöme: Om jag skulle sammanfatta den här boken så är det nog att det är en mysig och trevlig läsning helt enkelt. Den försöker närma sig och ifrågasätta både heteronormen och vithetsnormen men jag tycker inte att det blir mer än just ett närmande och jag hade gärna sett att den problematiken hade fått ta ännu större plats, å andra sidan hade det kanske blivit lite för mycket pekpinnar över det hela och då hade jag förmodligen velat att det skulle vara lite mer subtilt. Det är svårt att göra alla nöjda. På ett sätt tycker jag också att det är underligt att författaren väljer att ifrågasätta den vithetsnorm som råder men samtidigt bara skriver ut hudfärg hos karaktärerna när någon är svart. Det blir lite konstig dubbelmoral över det hela. Angående heteronormen så är det aldrig något problem för huvudpersonen Simon att berätta för sin omgivning att han är homosexuell i den bemärkelsen att han tror att någon kommer att vända sig mot honom men däremot är han inte redo att ta den platsen som det innebär. Varför ska man liksom behöva berätta att man gillar killar när man inte behöver göra det om man gillar tjejer? Ganska konstigt faktiskt. Där tycker jag att författaren väver in det hela bättre och håller sig till samma linje. 

Utöver de här två ämnena så är det som vilken skildring av high school som helst känns det som. De är ett litet gäng med kompisar, de går på fester och fotbolssmatcher, det finns olika klickar i skolan som inte direkt umgås med varandra, det spirar romanser och det blir missförstånd och svartsjuka. Ändock en bra bok om man vill ha en lättläst, romantisk och mysig liten läsupplevelse. Värt att notera är också att efter dess filmatisering har boken kommit i nyutgåva under titeln Love, Simon

Köp den här: Adlibris & Bokus

Betyg: 3/5