Frallan är bäst!

Titel: Frallan är bäst!
Författare: Sara Ohlsson
Illustratör: Lisen Adbåge
Antal sidor: 80 (Inbunden)
Publiceringsår: 2018
Serie: Frallan #1
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening: "Jag heter Fransesca Fransson men alla kallar mig för Frallan."

Recensionsexemplar från Lilla Piratförlaget.

Handling: Idag är det en av de bästa dagarna Frallan vet, nämligen tävlingsdag! Det innebär att mamma får välja tre grenar att tävla i och Frallan får välja tre grenar att tävla i och så är mormor domare. Det finns egentligen bara två regler och det är att man inte får fuska och man får inte bli sur på den andra som vinner. Skulle man ändå bli sur så får man gå in i ett annat rum tills det har gått över, det brukar både Frallan och mamma behöva. Mormor å sin sida tycker inte att det är så viktigt med tävling, något som varken Frallan eller mamma kan förstå. Men vad ska Frallan välja för grenar som gör att hon har störst chans att vinna? Högsta tornet kanske?

Omdöme: Min favorit Myran för Hcf-åldern (bibliotekariespråk ni vet) har fått en ny bästa kompis i form av Frallan! Ja, alltså de har ju egentligen ingenting med varandra att göra förutom att jag tycker så himla mycket om dem båda två och det känns som om böckerna liknar varandra lite i och med att båda två är väldigt vardagsnära. Sara Ohlsson har också lyckats träffa precis rätt i både språket och tonen tycker jag, det är liksom ett extra plus när det är roligt även för den vuxna som läser högt.

Till exempel: "Min familj består av mig, mamma och mormor. Fast mormor bor i ett eget hus. Vi träffas nästan varje dag så jag tycker att alla vi lika gärna kunde bo ihop alla tre. 
- Har du sett hur det ser ut hemma hos mormor? svarar mamma när jag säger det.
Mamma ställer konstiga frågor ibland. Klart att jag har sett hur det ser ut hos mormor! Mormors hus är det bästa stället jag vet." 

Eller: "Snart betyder egentligen om en jättekort stund. Men när en vuxen säger snart betyder det att man kommer få vänta väldigt länge."

Så himla på pricken! Vissa saker måste ju låta så himla konstigt i barns öron, som att vi ska lära henne en läxa eller att en klänning kan se ut som en gammal trasa. Jag tror att ni har förstått min poäng nu. Älskar tonen. Illustrationerna passar också väldigt bra till boken och hjälper till att lätta upp och fylla ut, även om jag kanske kan tycka att Frallan är lite läskigt lik en vuxen. Bilderna och texten tillsammans gör det här till den perfekta högläsningsboken för 6-åringen eller när man vill avancera från bilderbok till kapitelbok. Den enda invändningen jag egentligen har var väl att det kändes lite långsamt att läsa om tävlingen i så många sidor, att det var lite väl utdraget. Men hur som så tycker jag definitivt att ni ska köpa den här som present till närmsta 6-åring! 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Sara Ohlsson:
Het
Ingen normal står i regnet och sjunger

Böcker som jag tidigare har läst av Lisen Adbåge:
Samtidigt som
Halsen rapar, hjärtat slår: rim för 0-100 år
Koko och Bosse törs inte 
Kan man...? (Illustratör)
Tio vilda hästar: en räknesaga (Illustratör)
Hästfesten - Tio vilda hästar hittar hem (Illustratör)
Tio vilda hästar till toppen (Illustratör)
Tio vilda hästar firar jul (Illustratör)
Tre (Illustratör)