Moxie

Titel: Moxie
Författare: Jennifer Mathieu 
Antal sidor: 348 (Flexband)
ISBN: 97891 7813 0047
Publiceringsår: 2018 (Original: 2017)
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Min engelsklärare, mr Davies, drar en hand över sitt militäriskt kortsnaggade hår."

Recensionsexemplar från Gilla böcker.

Handling: Vivian har länge haft rollen som den duktiga flickan men nu har hon fått nog. På skolan där hon går, där killarna som spelar amerikansk fotboll får göra vad de vill, placerar hon anonymt ut fanzines som hon kallar Moxie och som har en tydlig feministisk anda och som uppmanar till feministisk aktion. Inspiration har hon hämtat från sin mammas tid som Riot Grrrl och det som får bägaren att rinna över för Vivian är alla trakasserier i korridorerna och de sexistiska klädkoderna. Det visar sig snart att Vivian inte är den enda som har fått nog och på skolan startat snabbt en feministisk rörelse omöjlig att blunda för, revolutionen har startat! 

Omdöme: Det här är en väldigt tydlig bok i den bemärkelsen att den har en uppenbar feministisk agenda och det är knappast ett budskap som finns att läsa mellan raderna. Tack för den boken! Jag tror att den här boken kommer att bli mångas bästa kompis, en bok som kan ingjuta mod men förhoppningsvis även bidra med lite kunskap till de som behöver det som mest. Kanske finns det någon lärare på högstadiet som vågar köpa in den i klassuppsättning? Man kan ju hoppas. Jag tror att den kommer att bidra till många livliga och viktiga diskussioner. Det är inte ett litterärt mästerverk, så är det, men innehållet kommer å andra sidan fram mycket tydligare när allt det andra är avskalat. Den är klassad som en bok för unga vuxna men jag tycker faktiskt att du kan sätta den i handen på yngre personer än så, kanske från typ 13 år? Personerna i boken är sexton år och det förekommer inte värre saker än vad de flesta ungdomar får utstå varje dag, tyvärr. 

Jag har dock lite svårt för relationen mellan Vivian och Seth men jag ser ju att den fyller ett visst syfte. Genom Seth kan författaren väva in ett manligt perspektiv på Vivians agerande och kan därmed även belysa det perspektivet. Jag blir dock inte helt såld på den taktiken tyvärr. Jag tycker att det blir för mycket lärobok och för lite skönlitteratur om ni förstår vad jag menar? För mycket pekpinnar och för lite som är upp till läsaren att tolka och tänka själv kring. Men som sagt en väldigt bra bok som genom att använda sköntlitteratur förklarar feminism på ett väldigt bra sätt. Jag gillar också att huvudpersonen Vivian känns mänsklig, att hon inte målas upp som något helgon eller som en superhjälte utan som en helt vanlig tonåring som ibland tvivlar på sig själv men som samtidigt tror på att det är möjligt att förändra världen! 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus