Samtidigt i min låtsasvärld

Titel: Samtidigt i min låtsasvärld
Författare: Lisa Bjärbo
Illustratör: Emma Adbåge
Antal sidor: 32 (Inbunden)
ISBN: 97891 2970 5539
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Det här är jag."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: En mamma sitter i köket och dagdrömmer sig bort i sin låtsasvärld. Tänk att få äta glasstårta på restaurang istället för pasta med korv. Tänk att istället för att plocka undan i köket istället lägga sig ner och blunda på kökssoffan. Tänk att istället för snö och slask vakna upp till sol och havsutsikt. Vad drömmer du om i din låtsasvärld?

 

Omdöme: Det här är en väldigt vardagsnära bok som samtidigt utforskar en mammas låtsasvärld. Det är inga stora saker hon drömmer om utan det kretsar kring att kunna äta glasstårta istället för korv, ligga en stund och vila på kökssoffan, ha fyra hundar istället för att dammsuga eller bara åka till simhallen. Handlingen utspelar sig under en helt vanlig middag, en helt vanlig dag under en helt vanlig vecka men inuti drömmarna kan ju vad som helst samtidigt pågå. Jag tycker att det är roligt att det är mammans dagdrömmar och låtsasvärld som har fångats, vad drömmer en mamma egentligen om? Jag kan tänka mig att det skiljer sig en hel del mot vad barn skulle göra i sin låtsasvärld. På så sätt blir det en bok som talar både till barnen och till den vuxna högläsaren och sådant ger alltid pluspoäng hos mig, en bok som kan uppskattas av båda målgrupperna. Textmässigt är den väldigt avskalad och följer ett upprepat mönster där det först är ett uppslag på vad som pågår i vardagen och sedan ett uppslag med texten "Samtidigt i min låtsasvärld" som visar vad mamman drömmer om att egentligen få göra. Boken avslutas sedan med frågan "Vad gör du i din låtsasvärld?" som uppmanar till samtal.

Boken beskrivs som en hyllning till dagdrömmandet och fantasin och det är väl kanske därför jag inte faller pladask för boken. Jag har alltid haft svårt för att fantisera, även som barn. Det var svårt för mig att se att en pinne kunde vara något annat än en pinne helt enkelt, sjukt tråkig på det sättet. Jag vet ju att det finns andra som älskar att till exempel dagdrömma. Å andra sidan skulle väl mina eventuella dagdrömmar påminna väldigt mycket om mammans i boken då, vara väldigt småskaliga och vardagsnära. Barn är ju generellt sätt lite bättre på att fantisera och om den här boken kan bjuda in till samtal mellan till exempel förälder och barn om dagdrömmar och fantasi så är ju det jättebra! 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Lisa Bjärbo:
Allt jag säger är sant
Det är så logiskt alla fattar utom du
Het
Ivar träffar en tyrannosaurus
Ivar träffar en diplodocus
Ivar träffar en pterandon
Det är så logiskt alla fattar utom du
Djupa ro
Mera vego
Ännu mera vego
Mega Vego

Böcker som jag tidigare har läst av Emma Adbåge:
Halsen rapar, hjärtat slår: Rim för 0-100 år
Nu är det sent
Snart blir det roligt
Rally och Lyra och Limpa (Illustratör)
De ovanligaste barnen i världen (Illustratör)
Knuttes hus (Illustratör)
En myras liv (Illustratör)
Myran och gåtorna (Illustratör)
Världens mesta Ester (Illustratör)
Dumma teckning! (Illustratör)