Bränd himmel

Titel: Bränd himmel
Författare: Gilly McMillan
Antal sidor: 450 (Pocket)
ISBN: 97891 7701 6793
Publiceringsår: 2017 (Original: 2015)
Serie: Jim Clemo #1
Originaltitel: Burnt paper sky
Första mening: "I andras ögon är vi sällan de vi tror."

Handling: När Rachel och hennes son Ben är ute med hunden på en promenad frågar Ben om han får springa i förväg till gungan. Det får han. Men under de sekunderna som Rachel inte ser Ben händer något. Ben försvinner spårlöst och Rachel kan inte hitta honom någonstans. På bara ett par sekunder förändras Rachels liv till en mardröm. Polisen är snabbt på plats men när de första och viktigaste timmarna har passerat har de fortfarande inte funnit något spår från Ben. Var kan han ha tagit vägen? Är det någon som har kidnappat honom? Någon från familjen eller en främling? Kan modern ha något med försvinnandet att göra? Kriminalkommisarie Jim Clemo sätts på fallet och av någon anledning tar sig fallet in under huden på honom och sätter djupa spår.

Omdöme: Boken beskrivs som en psykologisk thriller och den beskrivningen kan jag förstå men jag tycker inte riktigt att den når ända fram. Tidigt i boken får vi veta att något med det här fallet gick snett eller fel eller att det i alla fall hände något som gjorde att kriminalkommissarie Jim Clemo nu måste besöka en psykolog. Handlingen berättas alltså i efterhand av dels Jim Clemo och dels Rachel som är Bens mamma. Det gör att boken aldrig riktigt får upp något direkt tempo utan det känns som om det går ganska långsamt framåt. Däremot gör de korta kapitlen, perspektivbytena och att informationen består av lite olika material som tidningsartiklar, mail, samtal och vanliga berättarrröster att läsningen ändå känns varierad. Det är helt enkelt lätt att tänka bara ett kapitel till. Jag tror att författarens ambition var att skapa karaktärer som vi inte riktigt kan lita på, vi vet inte vad som har hänt med Ben och vi vet inte vem den skyldiga är och jag tror att ambitionen är att få det att framstå som att det kan vara vem som helst. Jag köpte det dock inte riktigt till fullo och för en gångs skull kände jag tidigt att det var något som inte stämde med en av karaktärerna. Jag brukar nästan aldrig ha rätt angående vem som är den skyldiga men här tyckte jag att författaren nästan ansträngde sig lite för mycket för att skapa dimridåer kring alla personer. 

Men boken är välskriven och helt klart läsvärd. För egen del tyckte jag kanske att den var lite för långsam och lite för lång, jag hade gärna sett att en del av texten blev struken för att få den lite mer kompakt. Men det är alltid en smaksak. Om man vill ha en bok som är lite lagom spännande skulle jag rekommendera den här, en bok som liksom är lite som en deckare men utan allt det där blodiga och råa. Lite mysrys helt enkelt!


Betyg: 3/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus

#1 - Monika

Åh, vad tråkigt att den inte passade dig riktigt. Jag föll som en fura :)