Kedjan

Titel: Kedjan
Författare: Sanna Borell
Antal sidor: 24 (Inbunden)
ISBN: 97891 5012 0394
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening:  "Det här är Svea!"

Recensionsexemplar från Alfabeta.

Handling: Det här är en historia, eller mer en "råttan-på-repet-historia", som visar hur vi alla hänger ihop med varandra. Boken följer samma struktur där vi på varje uppslag blir presenterade för en ny figur som i sin tur hänger ihop med figuren på nästa sida. 

 
Omdöme: Jag får intrycket av att författaren har strävat efter att vara väldigt inkluderande i den här boken och därför tycker jag att det är lite synd att den inte riktigt når hela vägen fram i det avseendet. I boken förekommer det fyra killar, fem tjejer, en honhund och en ickebinär och väldigt ofta hade det varit lätt att plocka bort pronomen på många fler än vad som görs nu om man hade velat. Två personer har annan hudfärg än vit och ingen illustreras med någon typ av funktionsvariation. Anledningen till att jag ändock tror att författaren är ute efter att inkludera eller att vara lite normbrytande är att det ändå förekommer annan hudfärg än vit, att hon har skrivit in en ickebinär, att en killes favoritfärg är rosa och att barnen är illustrerade med väldigt genusneutrala färger. Allt det som 2018 (hur sjukt det än låter att vi inte har kommit längre) fortfarande kan ses som normbrytande. 

Boken saknar ju en direkt handling men måste ändå ses som att den följer en ganska klassisk struktur där bilderboksformatet verkligen kommer till sin rätt genom att man måste vända blad för att få svar på frågan som ställs på föregående uppslag. Personligen blir det kanske inte en ny favorit men den kan säkert gå hem hos målgruppen ändå! 


Köp den här:  Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Sanna Borell:
Klappa snällt