Rekordskolan: Vägen dit

Titel: Rekordskolan - Vägen dit
Författare: A. K. Björnsdotter Sääf
Illustratör: Carolina Ståhlberg
Antal sidor: 65 (Inbunden)
ISBN: 97891 8854 9525
Publiceringsår: 2018
Serie: Rekordskolan #1
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening:  "Studs! Studs! Studs! Rurik känner svetten bryta fram i pannan när han studsar över asfalten."

Recensionsexemplar från Triumf förlag.

Handling: Silje, Rurik och Kostas är alla tre nio år och alla tre känner också att de inte riktigt passar in där de befinner sig. Silje kommer från en rik familj och står ut i den fina stadsdelen genom att vara den enda som har tuppkam. Rurik kommer från en familj som älskar friidrott men han själv vill bara studsa omkring. Kostas är supersmart och har redan fått hoppa över tre årskurser men känner att han ändå inte blir tillräckligt stimulerad i skolan. Alla tre ansöker och kommer in till Rekordskolan, ett internat på en avlägsen ö där vad som helst verkar kunna hända.

 
Omdöme: Jag vill verkligen inte vara negativ men för mig håller det här inte riktigt. För det första hade den behövt gå igenom ännu en korrläsning för på några ställen så stämmer det helt enkelt inte av olika anledningar, småsaker som stavfel eller bokstäver som har hoppat omkring stör verkligen läsflytet på ett negativt sätt. De olika tidshoppen känns också väldigt underliga? Ena sidan ansöker de till rekordskolan, vilket verkar ta ungefär tre sekunder och på nästa sida så åker de dit. Rurik har inte berättat för sina föräldrar att han vill åka dit förrän väskorna är packade och han är redo att åka typ och föräldrarna verkar ta det hela med ro, trots att han är nio år? Först trodde jag dessutom att det skulle vara någon slags mystisk och hemlig plats men det verkar vara en skola som alla känner till? Kostas föräldrar skickar till exempel in ansökan åt honom och verkar inte bekymra sig över att de inte har ett enda "riktigt ämne" på schemat trots att de båda annars verkar vara väldigt måna om rätt utbildning? Det blir helt enkelt väldigt platt. Men jag antar att det här också är ett vuxet perspektiv på boken och att barnen i målgruppen inte alls skulle reflektera över hur en nioåring lyckas övertala sina föräldrar att åka till ett internat med väskorna packade i tamburen. 

Men boken har också sina goda sidor och det känns till exempel helt rätt att Carolina Ståhlberg står bakom illustrationerna, passar perfekt in i historien. Omslaget med sin bländade framsida kommer också göra många nyfikna på boken och jag tror att om den bara lyckas hitta fram till de lite mer ovana läsarna så kan den komma att göra succé. För handlingsdriven är den, korta meningar och mycket som händer på väldigt få sidor. Man kastas in i handlingen direkt och egentligen finns det inte en enda onödig passage i hela boken vilket borde göra att även den mest motvilliga läsaren håller intresset uppe. Så med andra ord är det kanske en bok för skolbibliotekarierna att prata sig varm om. 


Köp den här: Adlibris & Bokus