Viggo och rädslolistan

Titel: Viggo och rädslolistan
Författare: Lisa Bjärbo
Illustratör: Johanna Magoria
Antal sidor: 144 (Inbunden)
ISBN: 97891 2970 6086
Publiceringsår: 2018
Serie: Viggos värld #!
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening: "I ett grönt hus i hörnet mellan två gator bor det en kille som har lugg ända ner i ögone och en penna i handen."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: Viggo är sju år och bor med sin lillebror och sin pappa. Varannan helg kommer också hans mamma upp från Köpenhamn och bor där. Viggo har en hemlig lista, en rädslolista, där han ritar allt som han är rädd för. Det är rätt många saker på den där listan och det är rätt jobbigt att vara rädd för så mycket. Särskilt när Halloween börjar närma sig och det blir mörkt och kryllar av läskiga monster. Men det jobbigaste är nog ändå att inte kunna berätta för någon hur rädd man är. 

 
Omdöme: Alltså så bra bok! Författaren har verkligen prickat in en sjuårings värld genom att strössla historien med nutida fenomen som till exempel Minecraft och Pokémon. Det är också modigt att inkludera sådana aktuella referenser eftersom det också gör att boken snabbt kan upplevas som gammal. Nu är det ju dock perfekt för att läsaren lättare ska kunna leva sig in i berättelsen och verkligen känna att man kan relatera till huvudpersonen. Det här är också en sådan bok som är perfekt att högläsa när man vill ta steget från bilderböcker till kapitelböcker. Lite illustrationer finns insprängda för att lätta upp texten men framförallt finns det väldigt mycket att prata om under läsningen. Dels tack vare att det antagligen är väldigt lätt för en sjuåring att identifiera sig med Viggo och dels för  att den tar upp så viktiga saker. Boken är en perfekt ingång för att prata om att det är okej att vara rädd (och att gråta!) samtidigt som den inte innehåller några pekpinnar. Det tycker jag är väldigt viktigt. Även om budskapet är tydligt så blir den aldrig moraliserande och det är skönt att allt inte är så himla perfekt hemma hos Viggo. De bråkar i hallen, suckar vid frukostbordet och har en ständigt pågående kamp angående tandborstning. Som hemma hos vem som helst med andra ord. 

Det verkar som att det kommer att komma fler böcker om Viggo och det ser jag verkligen fram emot! Det finns ju heller inte jättemånga sådana här "vardagsberättelser" med killar som huvudperson så det är också välkommet. Här finns inga drakar eller svärd men spännande kan det ju bli i alla fall! 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Lisa Bjärbo:
Allt jag säger är sant
Det är så logiskt alla fattar utom du
Het
Ivar träffar en tyrannosaurus
Ivar träffar en diplodocus
Ivar träffar en pterandon
Det är så logiskt alla fattar utom du
Djupa ro
Inuti huvudet är jag kul