Gropen

Titel: Gropen
Författare: Emma Adbåge
Antal sidor: 32 (Halvklotband)
ISBN: 97891 2970 1012
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening:  "Bakom gymnastiksalen på vår skolgård finns en grop."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: Bakom gymnastiksalen finns en grop där alla barn älskar att leka. Den är perfekt för precis alla lekar som går att komma på! Men de vuxna hatar gropen! De säger att man kan ramla och slå sig och att gropen borde fyllas igen. Men hur mycket vet egentligen vuxna om perfekta lekplatser? 

 
Omdöme: Tidigare i år gav Lisen Adbåge ut boken Dom som bestämmer, som handlar om barns makt över varandra och olika grupperingar. Den här boken handlar också om makt, men maktförhållandet mellan barn och vuxna. De vuxna vill inte att barnen ska leka i gropen och så fort de får ett tillfälle så förbjuder de barnen att vistas där. Lösningen blir att barnen istället leker på kanten till gropen men inte heller det är de vuxna nöjda med. De vuxna vill hellre att barnen ska spela fotboll eller gunga eller hoppa hage, inte leka fantasilekar vid gropen. Till sist fylls gropen igen och kvar blir bara en plan mark som är platt och hård. "Ingenstans kan man rulla! Ingenstans kan man hänga! Ingenstans kan man åka på knäna, köra bana eller leka eldstup. Man kan bara gå rakt fram!" Men det slutar såklart inte där, för barnen får syn på en grej! 

Jag älskar den här boken. Jag älskar att den så tydligt tar barnens parti där fantasin och leken står i fokus. Barnens parti förstärks dessutom genom bokens tilltal, där barnen är vi och de vuxna är trista och tråkiga som inte vill förstå något alls som är roligt. Här är heller inte tal om några grupperingar mellan barnen utan det är hela klassen som leker i gropen och hela klassen som gör liten min och tittar bort när läraren säger att de inte längre får leka i gropen. Barnen håller ihop och det finns ett tydligt avstånd till de vuxna. Jag tycker att den är så pass bra att en Augustprisnominering kanske vore på sin plats? Tänker att vi kan väl prova någon annan bilderboksförfattare än Eva Lindström för en gångs skull? Det här är ju liksom verkligen en bilderbok för barnen, en bok som tar deras lek, fantasi och kreativitet på allvar och som dessutom till råga på allt är en fröjd för den vuxna att högläsa. Älskar den.


Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Emma Adbåge:
Halsen rapar, hjärtat slår: Rim för 0-100 år
Nu är det sent
Snart blir det roligt
Rally och Lyra och Limpa (Illustratör)
De ovanligaste barnen i världen (Illustratör)
Knuttes hus (Illustratör)
En myras liv (Illustratör)
Myran och gåtorna (Illustratör)
Världens mesta Ester (Illustratör)
Dumma teckning! (Illustratör)
Samtidigt i min låtsasvärld (Illustratör)