Inland

Titel: Inland
Författare: Arne Dahl
Antal sidor: 378 (Pocket)
ISBN: 97891 7503 7141
Publiceringsår: 2017
Serie: Sam Berger & Molly Blom #2
Originaltitel: -
Första mening: "Till kommissarie Desiré Rosenkvist. Första gången jag hörde ljudet var för två månader sedan."

Handling: Sam Berger vaknar upp till ett vitt vinterlandskap och har ingen aning om var han befinner sig. När Molly Blom dyker upp vid hans sida minns han dock svagt att de är på flykt och att de är jagade av Säpo. Både Sam Berger och Molly Blom är föredetta kriminalpoliser och när de får nys om ett ovanligt fall som tycks ha kopplingar till Sam Bergers förflutna kan de inte låta bli att nysta vidare. Det verkar också vara precis det som mördaren vill att de ska göra. Är mördaren någon som vill visa upp sig eller någon som faktiskt vill bli stoppad? 

Omdöme: Jag hade tur och snubblade över den här boken på loppis, annars tror jag att det hade dröjt mycket längre innan jag hade kommit mig för att läsa den. Jag var ju inte överförtjust i den tidigare delen Utmarker. Jag är dock glad att jag gav serien en andra chans för den här gången känns det som om jag känner både Sam Berger och Molly Blom mycket bättre och även om jag fortfarande inte riktigt har fått kläm på vad det där övergripande fallet som hänger likt en våt filt över alltihop egentligen handlar om så känns det som om bokens fristående mordserie får ta upp mycket mer utrymme den här gången, vilket alltså är positivt. Det är svårt att förklara för någon som inte har läst böckerna men det pågår liksom två parallella utredningar, varav den ena hänger ihop med den första boken och den andra är fristående för just den här boken. Det är alltså det där övergripande fallet som jag inte riktigt får någon kläm på och som verkar vara hur komplicerat och invecklat som helst? Men som sagt var det lite mindre fokus på det den här gången, vilket passade mig.

Annars är det många ledtrådar man bjuds på under läsningens gång men man får aldrig riktigt veta hur allt hänger ihop förrän i slutet. Utöver detta vet man heller aldrig riktigt vem det går att lita på av karaktärerna då de allra flesta verkar ha en egen agenda? Sam Berger är ju den personen man kommer närmast men Molly Blom som ju också ska vara en av huvudpersonerna är fortfarande lite oviss, vems lag står hon på egentligen och varför har hon så många hemligheter? Det här gör ju läsningen ett snäpp mer spännande då vi som läsare nästan hela tiden svävar i ovisshet över vad som komma skall. Man kan och ska nog förvänta sig att vilken vändning som helst är möjlig. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Arne Dahl:
Misterioso (A-gruppen #1)
Mörkertal (A-gruppen #8)
Utmarker (Sam Berger & Molly Blom #1)