Lite kul måste man ha

Titel: Lite kul måste man ha
Författare: Åsa Karsin
Antal sidor: 138 (Inbunden)
ISBN: 97891 5012 0332
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening:  "Det är första gången Tea ska följa med Anna och hennes pappa ut och segla."

Recensionsexemplar från Alfabeta.

Handling: Det är de sista dagarna på sommarlovet när Anna och Ludde träffas för första gången. Anna ska börja i nian och Ludde ska gå sitt sista år på gymnasiet. De faller för varandra direkt. På en fest förändras dock allt när Ludde kommer dit full, låser in Anna på en toalett och våldtar henne. Vad är det som får en människa att passera gränsen? Och går det någonsin att förlåta ett sådant övergrepp? 

Omdöme: Jag skulle säga att det här känns mer som en skolbok än som en skönlitterär bok. Boken är väldigt avskalad med korta och lite stolpiga meningar där det är mer fokus på handlingen än personerna och känslorna kring den. Den är också väldigt tydlig i sitt budskap med en hel del pekpinnar som jag ibland kan tycka känns väldigt krystade. Ett exempel är dialogerna som jag inte riktigt tycker andas tonåringar.
"- Jag trodde att han var snäll. När vi träffades innan verkade han blyg och försiktig.
- Man vet aldrig hur en förövare ser ut."
Jag vet inte, det känns bara som att det blir lite moralkaka över hela boken. Till viss del kan det väl vara bra att en bok till den här målgruppen är tydlig i sitt budskap men jag tycker samtidigt inte att man ska underskatta läsaren. 

En god tanke är ju också att skildra händelsen ur både offret och förövarens perspektiv men också här tycker jag att det landar lite fel. De konsekvenser som Ludde får är att hans kompisar drar sig undan ett tag, inte för att de själva vill utan för att en tjej tvingar dem att sluta umgås med honom. Visst att Ludde även får en dos dåligt samvete men det är ju inget som direkt verkar påverka honom på något djupare plan? Det framgår heller aldrig om hans familj får veta vad som har hänt och hur de i så fall tacklar det? Först ska de bearbeta att hans lillebror har dött och sedan att de har en våldtäktsman i familjen? Det lämnas bara därhän. 

Bokens främsta styrka är att den är lättläst och att den absolut kan användas för att locka till läsning. Det krävs dock att det finns någon som kan tipsa om den, till exempel en skolbibliotekarie eller lärare, för jag har svårt att se att omslaget i sig kommer att tilltala rätt målgrupp. Som ni kanske märker så är jag inte helt övertygad angående den här boken och jag tycker att det finns andra bättre skönlitterära böcker för målgruppen som handlar om ungefär samma sak. 


Köp den här: Adlibris & Bokus