Hemliga Myran

Titel: Hemliga Myran
Författare: Linn Gottfridsson
Illustratör: Emma Adbåge
Antal sidor: 141 (Inbunden)
ISBN: 97891 2971 3534
Publiceringsår: 2019
Serie: Myran #3
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening: "Det ligger en främling i soffan."

Handling: Det är sommarlov och Myran ska först åka ut till en stuga på landet tillsammans med sin mamma, Jesper och sin nya lillasyster innan han åker till Italien med sin pappa. Att vara ute på landet och kunna bada hade väl varit helt okej om Myran bara hade haft någon kompis med sig. Mamma och Jesper bryr sig nämligen mest om lillasyster. Då dyker Gloria upp från ingenstans som kan göra coola volter och är full av hemligheter, kanske vill hon bli Myrans sommarkompis?

Omdöme: Jag är ju verkligen ett stort fan av Myran, som hur har hunnit bli hela åtta år tydligen! Jag tycker dock att böckerna fortfarande passar bäst att högläsa för någon som är runt sex eller sju år kanske. I den här boken har Myrans föräldrar separerat och Myran har också hunnit få en lillasyster, en lillasyster som är så ny att hon inte har hunnit få något namn ännu. Just Myrans tankar och känslor kring sin lillasyster tycker jag är bokens största behållning och också där den träffar som mest rätt i beskrivningarna. Bokens inledning "Det ligger en främling i soffan." blir både uppseendeväckande på ett sätt men också helt rätt med tanke på att en bebis faktiskt är någon som man måste lära känna. Eller som Myran själv säger "Men det är lite konstigt att ha en lillasyster som man inte känner. Ungefär som om en vilt främmande tant plötsligt flyttat hem till en och sedan vägrar gå hem." Väldigt träffsäkert ur ett barns perspektiv känner jag.   

Boken tar också upp det här med hemligheter, att det finns olika sorters hemligheter och att man kanske inte vill eller kan berätta allt för sina föräldrar. Jag hade gärna sett att det grävdes lite mer i det spåret för som det är nu tycker jag att det bara snuddas på ytan kring den problematiken. Myran får ont i magen när han har gjort något som inte känns bra och som hans nya kompis Gloria säger är en hemlighet men sedan är det som om Myran glömmer bort alltihop och att det där med hemligheter inte alls är så farligt. På den positiva sidan finns å andra sidan precis som de tidigare delarna språket och jag gillar även hur boken rör sig runt föräldrarnas skilsmässa, att det kan bli bra trots att man bor varannan vecka hos mamma och varannan vecka hos pappa. Rekommenderar som sagt samtliga delar om Myran till högläsning.


Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Linn Gottfridsson:
En myras liv (Myran #1)
Myran och gåtorna (Myran #2)

Böcker som jag tidigare har läst av Emma Adbåge:
Halsen rapar, hjärtat slår: Rim för 0-100 år
Nu är det sent
Snart blir det roligt
Gropen
Slottet

Rally och Lyra och Limpa (Illustratör)
De ovanligaste barnen i världen (Illustratör)
Knuttes hus (Illustratör)
En myras liv (Illustratör)
Myran och gåtorna (Illustratör)
Världens mesta Ester (Illustratör)
Dumma teckning! (Illustratör)
Samtidigt i min låtsasvärld (Illustratör)