Äldre dam med onda avsikter
Titel: Äldre dam med onda avsikter
Författare: Helene Tursten
Antal sidor: 176 (Inbunden)
ISBN: 97891 8890 1613
Publiceringsår: 2019 
Originaltitel:
Serie: -
Första mening: "Dörrklockans skarpa signal skar genom tystnaden."

Recensionsexemplar från Bokförlaget NoNa.

Handling: Maud är 88 år och bor ensam i en paradvåning i Göteborg, när hon inte reser jorden runt förstås. Men hon är allt annat än den snälla, försynta lilla damen som alla tror att hon är. Mauds höga ålder är en suverän förklädnad, och hon använder sig gärna av att spela senil, döv och rörelsehindrad för att hänsynslöst eliminera den som stör henne. 

Omdöme: Det här är en bok som innehåller fem noveller eller historier om hur Maud tar livet av olika personer som kommer i hennes väg. Det känns lite som att läsa en novell ur en veckotidning som Allers eller liknande. Det ska liksom vara lite lagom småmysigt för att passa alla men samtidigt ska det ändå vara lite spänning i och med att det är en mordhistoria. Den får också gärna vara lite rolig och lämna läsaren med god energi och förstås passa målgruppen. Jag känner väl att jag inte riktigt är där än. För det första gillar jag generellt inte när humor och mord ska blandas, det blir sällan bra. För jag antar att den här historien är ämnad att vara just lite smårolig, med den originella tant Maud som begår bestialiska mord utan att blinka bara för att hon kanske stör sig lite på någon. Det är inte riktigt min kopp te.

Jag läste en novell varje dag och jag tror att det är lagom, det är liksom inget som man läser i ett svep i och med att de upprepar sig ganska mycket när Mauds tidigare liv beskrivs. De är alltså tänkta att läsas helt fristående. De två sista novellerna hörde dock lite överraskande nog ihop. Novellerna är välskrivna och det går väldigt lätt att läsa, perfekt om man behöver något lättsamt eller något snabbt eller om man helt enkelt är en person som brukar gilla lite "småknasiga" böcker. Om man nu får säga så. Det här var dessutom min första bekantskap med Helen Tursten. Hon är ju annars mest känd för sina böcker om Irene Huss, som jag alltså inte har läst men kanske borde? 


Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus