Allt du gav mig var minnen
Titel: Allt du gav mig var minnen
Författare: Adam Silvera
Antal sidor: 348 (Inbunden)
ISBN: 97891 8787 9586
Publiceringsår: 2019 (Original: 2017)
Serie: -
Originaltitel: History is all you left me
Första mening: "I andra alternativa universum lever du fortfarande, Theo, men själv lever jag i den verkliga världen, och i den ska vi gå på din begravning nu på morgonen."

Handling: När Griffins första kärlek och ex-pojkvän Theo dör i en drunkningsolycka är det som om hela världen imploderar. Trots att Theo flyttat till Kalifornien och börjat dejta Jackson hade Griffin aldrig tvivlat på att det skulle bli de två igen, när tiden var inne. Nu kommer det aldrig att bli så. För att göra saker och ting ännu värre är Jackson den enda som förstår Griffins sorg och smärta. Men hur mycket de än öppnar sig för varandra fortsätter Griffin att famla allt djupare ner i den mörka avgrunden. Han förlorar sig själv i tvångstankar och destruktiva handlingar, och hemligheterna han bär på hotar att förgöra honom. Om Griffin någonsin ska lyckas ta sig upp över ytan igen måste han först konfrontera sina minnen, och lägga varenda hjärtskärande bit av pusslet som utgör hans liv.

Omdöme: Jag hade läst så många positiva omdömen om den här boken innan jag själv började läsa den att det nog höjde mina förväntningar lite väl mycket. Den är sorglig men inte hjärtskärande, den är vackert skriven men inte poetisk och den går lite för långsamt framåt för att jag på riktigt ska engagera mig. Det här är också en sådan bok som jag önskar att jag kanske hade läst på engelska eftersom språket är en så stor del av dess innehåll, inte för att den är dåligt översatt utan för att den nog hade blivit ännu bättre på originalspråket. Fast det kan jag ju såklart inte veta utan bara gissa.

Rent karaktärsmässigt är det väldigt bra, ingen person är svart eller vit utan de befinner sig i gråskalor med fel och brister och de agerar inte alltid så som man kanske ska. De flesta känns helt enkelt väldigt mänskliga. Huvudpersonen Griffin är väl egentligen den som kanske upplevs som mest självisk och osympatisk? Han är så inne i sina känslor för Theo att han inte ser någon annan. Eftersom boken är skriven utifrån Griffins perspektiv så upplevar man även Theo som en gudalik varelse till en början eftersom man får se honom ur Griffins ögon. Detta nyanseras dock ju mer man läser och genom andra karaktärer så får man en mer varierad bild av vem Theo egentligen var. En fantastisk människa på alla sätt såklart men som också precis som alla andra hade sina brister. 

Boken är skriven på ett lite annorlunda sätt där perspektiven växlas mellan dåtid och nutid, vilket fungerar väldigt bra och det gör att det ändå finns något som driver berättelsen framåt eftersom vi som läsare vill veta vad som egentligen har hänt Theo och varför Theo och Griffin inte längre är tillsammans trots att de älskar varandra. Hantverksmässigt väldigt snyggt med andra ord! Ju mer jag tänker på den ju bättre blir den? Kanske alltid borde skriva mina recensioner ett tag efter att jag har läst ut boken då kanske mina snittbetyg skulle höjas avsevärt? 

Borde jag skriva något om att den handlar om homosexuell kärlek? Att det är helt normaliserat i boken? Att det inte är en grej överhuvudtaget? Att det inte är en "komma-ut-bok"? Nej, jag tänker att jag inte behöver nämna något om det. Jag hade ju inte gjort det om det var heterosexuell kärlek. Men letar man specifikt så är det här ett väldigt bra tips. 

En fråga till er som har läst boken. Får man veta varför Theo och Wade var så osams? Vad var det för bråk de hade som gjorde att de inte var vänner den sista tiden? 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus