Dyksommar
Titel: Dyksommar
Författare: Sara Stridsberg
Illustratör: Sara Lundberg
Antal sidor: 44 (Inbunden)
ISBN: 97891 9833 0397
Publiceringsår: 2019
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "En dag är han som var min pappa bara borta."

Handling: En dag är Zoes pappa borta och på hans plats vid frukostbordet är det plötsligt helt tomt. Så småningom får Zoe veta vart han har tagit vägen, till ett stort hus med låsta dörrar. Där ska han bo tills han blir frisk eller åtminstone tills han slutar att inte vilja leva längre. Zoes pappa säger att han inte orkar med fler besök men Zoe fortsätter att åka dit ändå, för att vänta på att hennes pappa ska komma tillbaka. Det är då hon träffar Sabina. Sabina som blir hennes vän. 

 
Omdöme: Förtjänar den sin Augustprisnominering? Absolut! Läs den, Se den! Det här är en bok som lägger sig som en klump i magen och jag älskar det. Alla vill väl åt den där upplevelsen när böckerna berör? Det är en finstämd och sparsmakad historia om sorg och saknad men den vågar också ta upp de där allra tyngsta frågorna, som hur man kan vilja dö när det finns någon kvar att leva för? Men trots att den tar upp det tyngsta av det tyngsta så blir den ändå aldrig nattsvart, det finns hela tiden strimmor av hopp och Sara Lundbergs ljusa nyanser hjälper till att balansera upp bilden. Det enda jag är lite osäker på är målgruppen som boken riktar sig till, barn i åldern 3-6 år, och jag tänker att man kanske ska vara lite äldre än så för att ha hittat ord till tankar och känslor som boken kan väcka. Det är ju väldigt individuellt såklart och det är en fin bok för det barnet som verkligen behöver den. Den inger tröst och hopp och förståelse och blir verkligen en vän i mörkret. För som författaren skriver så blir man kanske ledsen ibland och måste bo på sjukhus men att det inte är något farligt med det. Sådana instick gör dock att man kommer ifrån historien och liksom slungas ut ur boken. För att i nästa sekund kastas tillbaka igen. Det är lite synd och ger känslan av onödiga pekpinnar. Kanske hade man kunnat lita mer på läsaren där. 

Som vuxen blir jag kanske också lite fundersam till vänskapen mellan Zoe och Sabina, den ger mig också en klump i magen fast av helt andra orsaker. Inte för att den egentligen skulle vara fel på så sätt men för att det ändå ter sig lite osunt? 

Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Sara Lundberg: 
Fågeln i mig flyger vart den vill 
Vita, Öjvind och ingenting
Jag och alla (Illustratör)