Brännmärkt

Titel: Brännmärkt
Författare: Lizette Edfeldt
Antal sidor: 435 (Pocket)
ISBN: 97891 7799 0420
Publiceringsår: 2018 (Original: 2017)
Serie: Imperiet #1
Originaltitel: -
Första mening: "Blodiga fötter springer över det frosttäckta gräset."

Recensionsexemplar från Louise Bäckelin Förlag.

Handling: Adeline Theta är 17 år och bor i den åttonde zonen i Imperiet, hennes rang innebär att hon är säljare och att hon ska göra allt hon kan för att tjäna Imperiet. Runt sin hals bär hon ett silversmycke som hon fick av sin bortgångna mor med uppmaningen att skydda den och dess innebörd med sitt liv. Hon visste dock inte då att smycket skulle tvinga in henne i ett dubbelspel med fara för både sitt och sin familjs liv och att hon skulle tvingas ta upp kampen mot Imperiet och hela systemet som visar sig vila på hemligheter både mörkare och blodigare än hon någonsin hade kunnat ana. 

Omdöme: Jag sträckläste stora delar av den här boken och jag tycker att det nästan alltid är till bokens fördel. För när jag var inne i den här boken så var jag verkligen inne i den och tiden bara rann iväg, älskar sådana lässtunder. Dock kände jag väl när jag väl slog ihop boken att den kanske inte var sådär superbra egentligen och att den var ganska förutsägbar. Nu tillhör det kanske just dystopigenrens natur att alla böcker följer lite samma mönster. Den utspelar sig i någon oviss framtid med ett samhällssystem som är uppbyggt på olika klasser. Det finns en huvudperson, ofta kvinnlig i de böckerna som jag har läst, som slåss underifrån och som vill störta systemet. Hon hittar andra som planerar samma sak. Hon blir kär på vägen. Det uppstår ofta någon form av triangeldrama. Hon är alltid grym på att slåss. Så egentligen tyckte jag nog att första halvan av boken var mest intressant, sedan upptäckte jag ju att den följde lite samma mönster och jag visste ungefär vad jag hade att vänta mig. På slutet kände jag dessutom också att det blev lite långdraget och jag hade gärna sett att saker och ting inte drog ut på tiden lika mycket som det gjorde.

Men, det finns många bra saker med den här boken också. Jag faller till exempel, väldigt motvilligt, för kärlekshistorien och kommer på mig själv med att vilja att de ska få varandra till sist. Så klyschigt men sant. Jag gillar det normöverskridande som att männen bär kjol eller att äktenskap både mellan samma kön och olika kön likställs. Jag gillar att boken suger tag i mig och får mig att glömma tid och rum för en stund. Så gillar man dystopier så är det här verkligen en bok att greppa. 

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus