En annan
 
Titel: En annan
Författare: David Levithan
Antal sidor: 340 (Danskt band)
ISBN: 97891 8770 7551
Publiceringsår: 2016 (Original: 2015)
Serie: Jag, En #2
Originaltitel: Another Day
Första mening: "Jag följer hans bil med blicken när dne kör in på parkeringsplatsen."

Handling: En dag när Rhiannon kommer till skolan så träffar hon som vanligt sin pojkvän Justin men hon märker snart att han inte alls är som vanligt. Han som brukar vara reserverad, arg och svårtillgänglig är plötsligt romantisk och för första gången känns det som om han verkligen ser och lyssnar på henne. De åker till havet och har en helt fantastisk dag. Men när Rhiannon kommer till skolan nästa dag så är Justin precis som han alltid brukar och han minns knappt vad de gjorde dagen innan. Rhiannon börjar ifrågasätta deras relation. Några dagar senare på en fest träffar Rhiannon Nathan, och något med honom känns bekant. De börjar mejla med varandra, men när de ska ses möts Rhiannon istället av en tjej som heter Megan. Och hon berättar det mest osannolika Rhiannon någonsin har hört. Hon berättar att Rhiannon har träffat samma person men i olika kroppar.

Omdöme: Jag gillade den första boken om karaktären En som tvingas vakna upp i en ny kropp varje dag. Då kändes konceptet nytt, kul och intressant men i den här boken så är jag redan insatt i det och behöver ingen startsträcka utan accepterar läget direkt. Jag har redan tänkt alla de där tankarna som boken om en karaktär som saknar kropp och utseende väcker och tyvärr bär inte handlingen sig själv den här gången. Det blir ju lite samma historia på nytt, som det ju blir när man använder samma historia men bara byter perspektiv på den som berättar, vilket gör att jag inte blir helt såld. Författarens ambitioner är väldigt storslagna och det finns stråk av både homofobi, rasism och sexism för att nämna några tunga ämnen och kanske blir det lite för mycket att ta i på en och samma gång i en och samma bok. Visst vävs allt in snyggt och naturligt och jag uppfattar inte att författaren gör det med några pekpinnar i åtanke men när allt det där ska trängas med andra mer vardagliga tonårsproblem så blir det en väldigt bred skala att ta in. Det finns helt enkelt väldigt mycket att diskutera om man vill. 

Genom att historien den här gången berättas genom Rhiannons ögon så får man också en mer ambivalent eller kritisk blick på det som En tar för givet. För En är det självklart att se personen bakom skalet, jaget/själen, eller vad man nu vill kalla det men för Rhiannon är det svårt att se En i varje person han gestaltar. Ena dagen kommer han som en självmordsbenägen tonårstjej, andra dagen som en fotbollsspelare, tredje dagen som en översittare, fjärde dagen som en överviktig kille och så håller det på varje dag och Rhiannon har helt enkelt svårt att se bortom utseendet och in i personen som finns bakom. Det får henne såklart att fundera på vad kärlek verkligen är och om utseendet spelar någon roll, borde det få spela någon roll? Jag har sett att det nu har kommit en tredje del i serien om karaktären En och om jag kommer att läsa den återstår att se. Förmodligen. Som alltid vill man ju ändå veta hur det går. Kan Rhiannons och Ens kärlek till varandra övervinna även de största hinder? Eller kommer de bli tvungna att släppa taget för att anpassa sig till samhälleliga normer? Och vad är det egentligen som gör oss till människor? 
 

Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av David Levithan:
Jag, En (Jag, En #1)
Liten parlör för älskande
Nick & Norah's oändliga låtlista
Världens viktigaste kyss