Ristat i hud

Titel: Ristat i hud
Författare: Ashley Dyer
Antal sidor: 415 (Inbunden)
ISBN: 97891 7799 0451
Publiceringsår: 2018 
Serie: Carver & Lake #1
Originaltitel: Splinter and the Blood
Första mening: "En kvinna står mitt i Greg Carvers vardagsrum." 

Recensionsexemplar från Louise Bäckelin förlag.

Handling: Poliskommissarie Greg Carver har i månader jagat en seriemördare som medierna kallar för Taggmördaren. Taggmördaren kidnappar sina offer för att sedan ägna veckor åt att tatuera varje centimeter av deras kroppar. Utredningen tycks ha gått i stå när Greg Carvers kollega Ruth Lake en kväll hittar honom skjuten i sitt hem. Innan hon tillkallar polis städar hon undan spåren efter mördaren. Vad är det hon försöker dölja och vem är mördaren? Har Greg Carver avslöjat Taggmördarens sanna identitet? Och är Greg verkligen död? 

Omdöme: En debut och första delen i en serie, det är svårt. Som läsare kommer vi in mitt i mordutredningen på Taggmördaren och på ett år har poliskommissarie Greg Carver inte kommit ens i närheten av att avslöja Taggmördarens identitet. Boken börjar när hans kollega Ruth Lake hittar honom skjuten i sitt hem och på grund av detta dröjer det innan vi får lära känna den ena av bokens två huvudpersoner. Första sidorna är verkligen spännande, för vem är den här Ruth Lake? Varför städar hon undan mördarens spår? Vad är det hon döljer? Det dröjer dock inte så länge innan hon blir ganska tråkig som karaktär. Hon har liksom ingenting som sticker ut och som gör henne intressant. Hon är helt enkelt en helt vanlig polis. Hon har inte ens något privatliv som kan engagera. Greg Carver är också en helt vanlig polis kan man säga eller kanske egentligen en helt vanlig litterär polis för han dricker för mycket och har nyligen skilt sig från sin fru. Det känner vi ju igen. Det som framförallt gör att mordutredningen inte kommer någonstans är att ingen talar ur skägget, ingen talar om vad de egentligen vet och alla döljer hemligheter för att skydda sig själva vilket till sist bara blir irriterande och man vill skrika åt karaktärerna att bara säga som det är! Det som också gjorde det hela ännu mer irriterande var att vi som läsare hela tiden visste att Ruth Lake var inne på fel spår i jakten på Taggmördaren. 

Men även om jag saknar lite driv så var boken aldrig långsam och jag tycker ändå att den var välskriven på ett sätt som gör att läsningen flöt på smärtfritt. Rent handlingsmässigt och rent karaktärsmässigt har jag väl en del att önska men med tanke på att det här är första delen i en planerad serie så finns det potential för karaktärerna att växa på mig. Jag är med andra ord absolut inte främmande för att läsa mer från författaren. 

Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus


#1 - Lotta Lundh

Läs gärna min bok Familjen, som kom ut 10 januari på Lind&Co. Det är den första delen i en serie om kriminalaren Erik Ljung i värmländska Sunne. Ljudboken kommer ut 21 januari med Reine Brynolfsson som uppläsare. Hoppas du vill läsa!