Saltkråkan - Ett litet djur åt Pelle
 
Titel: Ett litet djur åt Pelle
Författare: Astrid Lindgren
Illustratör: Maria Nilsson Thore
Antal sidor: 48 (Inbunden)
ISBN: 97891 2971 1141
Publiceringsår: 2019
Serie: Saltkråkan
Originaltitel: -
Första mening: "I den lilla kökskammaren satt Melker och skrev."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: Det är allt lite orättvist att Tjorven har en alldeles egen hund och Pelle inte har något djur alls. Tjorven ser dock inte problemet och menar att det är väl bara för Pelle att köpa sig ett djur, en kanin till exempel? Pelle undrar om man verkligen bara kan gå och köpa sig en kanin? Det visar sig inte vara något problem alls då det finns kaniner att köpa på ön Lillasken. Tjorven och Pelle lånar en eka och ror över till ön där Pelle väljer en fläckig, gosig kanin, hans egen Jocke! Det är när de ska tillbaka som problemen börjar med åskoväder och borttappade åror..


Omdöme: Alltså, Maria Nilsson Thore är ett geni och den här gången lyckas hon gestalta Astrid Lindgrens allra mest klassiska figurer på ett sätt som gör att de både känns uppdaterade och nya samtidigt som hon är relativt trogen originalen. Skärgårdsmiljön går nästan att ta på och karaktärerna är så urbota gulliga så att man nästan smäller av. Vem kunde tro att Maria Nilsson Thores stil skulle passa Astrid Lindgrens berättelser så himla bra? 

Boken är baserad på ett kapitel ur boken Vi på Saltkråkan och det märks delvis då vi som läsare bara slängs in i handlingen och det förväntas nästan att vi redan ska känna karaktärerna och deras relationer till varandra. Om man bara ska utgå från den här boken så känns ju till exempel Melker som en ganska sur gubbe som bara vill vara ifred? När det egentligen är långt ifrån hans ganska komplexa karaktär. Flera personer nämns också bara vid namn i förbifarten som Stina, Teddy och Freddy eller Malin och om man inte har tidigare referenser kring Saltkråkan kan jag tänka mig att det blir lite svårt att hänga med eller också att den informationen känns lite irrelevant? Jag hade fått uppfattningen om att berättelsen skulle vara mer bilderboksanpassad men egentligen är det samma text men bara andra illustrationer, om jag har förstått det hela rätt nu? Det gör att texten blir ganska avancerad att ta till sig för de yngsta bilderboksläsarna. Men å andra sidan kanske det blir en bok som håller länge, som barnen kan växa tillsammans med och där man förstår mer och mer ju fler gånger man läser den. Själva ramberättelsen med resan, äventyret och återkomsten är ju fortfarande väldigt tilltalande för målgruppen som läser bilderböcker och det är lagom spännande med gulliga djur. 

Måste också bara nämna att jag verkligen gillar det stora formatet på boken där illustrationerna verkligen får breda ut sig. Det gör också att texten inte känns lika mastig, då den inte tar upp så mycket plats som den hade gjort vid ett mindre format, vilket jag också gillar. 

Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Maria Nilsson Thore:
Vem ser Dim? 
Livet på en pinne
Bus och Frö på varsin ö
Alla tre inne på förskolan Ärtan
Alla tre ute på förskolan Ärtan
Alla tre vill leka två
Alla tre har fruktstund
Alla tre gräver en grop
Alla tre slutar med napp
Alla tre på förskolan
Chinos tjocka kinder
Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan
Lämnad ensam (Illustratör)
Något lurt (Illustratör)
Måste du! (Illustratör)
Innan jag fanns (Illustratör)
Utslängd från zoo (Illustratör)
Ett super-duper-mega-fantastiskt campingäventyr (Illustratör)