Viggo och mammalivet
 
Titel: Viggo och mammalivet
Författare: Lisa Bjärbo
Illustratör: Johanna Magoria
Antal sidor: 151 (Inbunden)
ISBN: 97891 2971 6726
Publiceringsår: 2019
Serie: Viggos värld #2
Originalttiel: -
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening: "I backen utanför det gröna huset där Viggo bor kommer en cykel susande."

Handling: Viggo och hans lillebror Nils har bara träffat sin mamma varannan helg under tiden hon har bott i Danmark men nu ska hon flytta tillbaka till Sverige, dessutom bara tio minuters promenad från huset där de bor med sin pappa! Viggo längtar verkligen till mamma-livet och dagdrömmer om hur fantastiskt det kommer att bli. Mamma är ju nästan aldrig sur och hon gillar att åka till badhuset och verkar inte tycka att det där med tandborstning är särskilt viktigt och så gillar hon hundar. Kanske att hon till och med kommer att köpa en hund nu när hon flyttar tillbaka? Viggo hoppas verkligen det! Han har i och för sig inte pratat med sin mamma om det men i hans fantasi finns det både hundvalpar, bubbelpool och väggar av guld i det nya mamma-livet. Men kan allt verkligen bli så fantastiskt som Viggo drömmer om? Och vad ska pappa göra nu när han inte är med Viggo och Nils i en hel vecka? 

Omdöme: Det går alltid att lita på Lisa Bjärbo. Det blir alltid bra. Det här är inget undantag. I den här boken fortsätter serien om Viggo som är sju år och som lever ett helt vanligt liv. Viggo är en kille med mycket tankar och känslor och jag gillar verkligen hur normbrytande detaljer vävs in i texten utan att det görs någon grej av det. Viggo tycker till exempel att det är snyggt att spraya en rosa slinga i luggen, han samlar på enhörningsplåster och under en lång tid är det pappan i familjen som har haft störst ansvar för barnen och är den som har koll på när de har gymnastik och när läsläxan ska lämnas in. Samtidigt gillar Viggo också parkour, att kolla på Youtube och att ha gosedjurskrig så det är verkligen en karaktär som många säkert kan relatera till på ett eller flera sätt. Viggo är också en person som tänker mycket och som känner starkt men gör för den delen inte alltid rätt. Den här gången brottas han med det dåliga samvetet över att ha ljugit och blir extremt rädd när hans lillebror ramlar med cykeln. Det som gör lite extra ont i mig som vuxen och som jag tycker att författaren hade kunnat utforska lite djupare är det här med livet varannan vecka. Hur ont det måste göra att längta efter den förälder som inte är där. Men samtidigt fint att visa på att det inte behöver vara jobbigt, att det kan bli väldigt bra att bo i två hem, att föräldrarna kan komma överens och att det bara är att springa över till den andra föräldern om saknaden skulle bli för stor. 

En perfekt bok att högläsa och i och med att själva ramberättelsen till stor del handlar om längtan efter en egen hund, vilket alltid tilltalar målgruppen, men där det i detaljerna och sidospåren finns så mycket mer att prata om som man antingen kan välja att plocka upp eller också låta vara. En karaktär som Viggo behövs och vardagsberättelser med killar i huvudrollen behövs och jag hoppas att den här boken kommer att få hitta hem till alla mini-Viggosar där ute men också till andra som behöver få veta att det inte finns ett rätt eller ett fel sätt att vara en kille på sju år. 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Lisa Bjärbo: 
Allt jag säger är sant
Det är så logiskt alla fattar utom du
Het
Ivar träffar en tyrannosaurus
Ivar träffar en diplodocus
Ivar träffar en pterandon
Det är så logiskt alla fattar utom du
Viggo och rädslolistan (Viggos värld #1)
Inuti huvudet är jag kul
Djupa ro

Böcker som jag tidigare har läst av Sara Ask & Lisa Bjärbo:
Mera vego
Ännu mera vego
Mega Vego

Böcker som jag tidigare har läst av Lisa Bjärbo & Johanna Lindbäck:
Vi måste sluta ses på det här sättet