Frallan och kärleken
 
 
 
 
Titel: Frallan och kärleken
Författare: Sara Ohlsson
Illustratör: Lisen Adbåge
Antal sidor: 91 (Inbunden)
ISBN: 97891 7813 0108
Publiceringsår: 2019
Serie: Frallan #3
Originaltitel: -
Första mening: "Det är jag som är Frallan."

Handling: Frallan har en bästa kompis i skolan som heter Ester. En dag när de får i uppgift i skolan att skapa konst så får Frallan ett hjärta av Ester. Ester säger också att Frallan får vara kär i henne om hon vill. Men Frallan vet inte om hon vill. Frallans mamma säger att vara kär känns ungefär som att vara sjuk och det vill hon ju verkligen inte bli! Men hon vill ju heller inte att Ester ska bli ledsen.

Omdöme: Alltså, man kan inte annat än Älska böckerna om Frallan! På riktigt tycker jag att de är bland de bästa högläsningsböckerna för någon som är sådär runt fem år just nu. Sara Ohlsson har lyckats hitta en ton som gör att man känner sig nära Frallan samtidigt som det inte känns barnsligt eller att det bara är barnets perspektiv som får komma till tals. Boken är helt enkelt rolig även för den vuxna som högläser och jag tycker att sådant är viktigt eftersom det lyser igenom om den som läser boken gillar den eller inte. Precis som i tidigare böcker så blir Frallan rolig för den vuxna att läsa om utan att hon vet om det, utan att det sker på barnets bekostnad givetvis. Som när Frallan funderar över vad konst är för något och hon kommer fram till att hon vet en del saker som Inte är konst som till exempel att kunna räkna till tusen eftersom hennes mormor brukar säga "att räkna till tusen är väl ingen konst!".

Den förra boken hade ett miljöperspektiv medan den här boken kretsar kring kärlek och vad kärlek kan vara för något och hur det kan kännas. Det är ju inte så himla lätt att tänka kring när man precis har börjat skolan. Frallans mamma var tidigare ihop med en tjej och Frallans mormor är kär i någon som bor i Tyskland men Frallan själv har nog aldrig känt sig sådär kär, inte så att hon känner sig sjuk i alla fall som de vuxna beksriver det. Däremot vet hon att hon i alla fall tycker allra bäst om Ester! Som sagt så är boken inkluderande, tonen perfekt och handlingen kretsar kring vardagliga saker som kanske inte alls behöver vara så vardagliga. I alla fall inte om man är en sisådär se år. Så har ni inte redan plockat upp Frallan så gör det och läs för närmsta unge!

Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Sara Ohlsson & Lisen Adbåge:
Frallan är bäst (Frallan #1)
Frallan räddar världen (Frallan #2)

Böcker som jag tidigare har läst av Sara Ohlsson:
Het (Antologi)
Ingen normal står i regnet och sjunger
Hetare (Antologi)

Böcker som jag tidigare har läst av Lisen Adbåge:
Samtidigt som
Halsen rapar, hjärtat slår: rim för 0-100 år
Koko och Bosse törs inte 
Dom som bestämmer

Kan man...? (Illustratör)
Tio vilda hästar: en räknesaga (Illustratör)
Hästfesten - Tio vilda hästar hittar hem (Illustratör)
Tio vilda hästar till toppen (Illustratör)
Tio vilda hästar firar jul (Illustratör)
Tre (Illustratör)