Jag som var så rolig att dricka vin med: rapport från ett år som nykter alkoholist
 
 
Titel: Jag som var så rolig att dricka vin med - rapport från ett år som nykter alkoholist
Författare: Rebecka Åhlund
Antal sidor: 271 (Inbunden)
ISBN: 97891 2716 0118
Publiceringsår: 2019
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Dagen innan jag fyller 40 har mina vänner planerat att vi ska äta middag tillsammans på Shoreditch House."

Handling: Rebecka bor i London och lever ett kreativt och socialt liv med sin familj och sina vänner. Men frilandstillvaron gör också att hon har obegränsat med både tid och möjlighet att dricka vin, något som hon väldigt gärna gör. Kvällen innan hon ska fylla fyrtio går hon gatan fram när hon upptäcker en grupp människor hon älskar komma mot henne. Hennes första tanke är: Fan, de har kommit för att lägga in mig på rehab. Men det är en överraskningsfest. Lättad blir Rebecka full igen, som vanligt. Men det blir en tankeställare. En vecka senare sitter hon på sitt första möte och säger: Jag heter Rebecka och jag är alkoholist.

Omdöme: En bok om att bli nykter alkoholist låter kanske både tungt och tråkigt men det blir det definitivt aldrig i den här boken. Rebecka Åhlund lyckas skriva på ett rakt och ärligt sätt som dessutom flyter vilket gör att boken har ett driv trots att det egentligen inte händer så mycket utan boken består framförallt av liknande reflektioner av den egna alkoholkonsumtionen. Stundtals kan jag uppleva den som lite repetetativ och tjatig men tack vare språket så hålls ändå intresset uppe. Författaren bestämmer sig en dag för att be om hjälp med att sluta dricka och sedan den dagen så har hon heller inte druckit. Det kanske låter som ett lätt beslut men varje dag finns en viss frestelse att börja igen, att bara ta ett glas. Utifrån Rebecka Åhlunds betraktelser av sin omgivning förstår vi också att hon lever ett socialt liv där alkohol ofta inkluderas och att en del sociala tillställningar bara blir en ursäkt för henne att få dricka igen. Eftersom hon bor i London så blir det såklart en viss kulturell skillnad gentemot Sverige men jag skulle nog säga att likheterna trots allt är större än skillnaderna.

Sammanfattningsvis är det nog ändå författarens ingång till problematiken och den språkliga tonen hon använder för att beskriva sina känslor och tankar som gör att boken träffar rätt hos mig. Hon skuldbelägger inte någon annan, ältar inte i det eviga och klagar inte utan det märks att hon försöker göra det bästa av det hon har framför sig. Jag gillar helt enkelt den där rättframheten. Och det märks att författaren är van krönikör för varje liten betraktelse känns som just något sådant och jag tror att det också hjälper till att lätta upp läsningen, att allt inte står i ett enda långt svep utan att det blir korta nedslag under hennes år som nykter alkoholist.

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Rebecka Åhlund:
Ibland blir skogen vred
Det som hände i källaren
Bara för dig på mellanstadiet (Antologi)