Alla ska sova
 
 
Titel: Alla ska sova
Författare: Astrid Lindgren
Illustratör: Marit Törnqvist
Antal sidor: 32 (Inbunden)
ISBN: 97891 2971 2827
Publiceringsår: 2019
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Nu lilla humla, nu ska du sova."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: En vaggvisa av Astrid Lindgren, mest känd från filmerna om Bullerbyn, har här blivit illustrerad av Marit Törnqvist. Genom sången leds vi också över landskapen med hagar, ängar och ljuva sommarkvällar. Först när skymningen övergår till natt verkar alla få ro och somnar in. Till och med vareviga katt.

 

Omdöme: Okej, min första reaktion är om det här är ett konstverk eller om det är en bilderbok för barn? Så fin är den! Visst kan gränsen stundtals vara hårfin men i och med den sparsmakade texten i form av en vaggvisa och Marit Törnqvists fantastiska målningar i vad jag gissar är akvarell (?) så når den här bilderboken någon slags ny nivå kring vilken konst barn som får ta del av bilderböcker idag får uppleva. Magiskt! Älskar hur bilderna verkligen känns Astrid Lindgren med småländska fält, skogar, hagar, stenmurar och sjöar. Boken inleds med att vi får se ett barnrum där någon ska gå och lägga sig och sedan zoomar bilden ut för varje uppslag och djuren blir mindre och mindre och känslan är att vi är en del av en helhet, en liten del av en stor värld, innan vi på sista uppslaget återigen är tillbaka i barnrummet där det nu har blivit mörkt och personen i sängen sover.

Förlaget rekommenderar boken från tre år men jag säger köp och läs den för barn tidigare än så! Finaste boken på länge och perfekt som present! Jag har till exempel läst den för min 1,5-åring utan problem och han har till och med plockat upp den på egen hand flera gånger. Så sjung den så gott ni kan eller läs den innan läggdags så blir det ett fint avslut på dagen. Rekommenderar den varmt.


Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus