Folk med ångest
 
 
Titel: Folk med ångest
Författare: Fredrik Backman
Antal sidor: 346 (Inbunden)
Publiceringsår: 2019
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Ett bankrån."

Recensionsexemplar från Forum bokförlag.

Handling: En rånare hamnar efter ett misslyckat försök till ett bankrån av en slump på en lägenhetsvisning vilket resulterar i ett stökigt gisslandrama. Bland spekulanterna finns bland annat en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud men gemensamt har de alla att de är värdelösa som gisslan. Till slut ger rånaren upp och släpper gisslan för att överlämna sig själv till polisen men när polisen stormar lägenheten är den tom. Hur lyckades rånaren fly? Och kanske handlar det inte så mycket om bankrånet eller lägenhetsvisningen eller gisslandramat utan kanske handlar det om en bro? Eller kanske handlar det om relationen mellan en far och en son?

Omdöme: Det här blev väl inte riktigt så som jag hade tänkt mig. Fredrik Backman har ju en oerhörd talang när det kommer till att låta läsaren pendla mellan skratt och gråt, hopp och förtvivlan och beskriva något väldigt tragiskt på ett till ytan väldigt komiskt sett. Det går inte att säga hur han gör men han gör det och som vanligt så gör han det fantastiskt bra. Men. Boken beskrivs som en väldigt stökig roman och stökig och bråkig är den minst sagt. Jag kan faktiskt tycka att den blir på gränsen till lite för spretig. Det gör ont i mig att ens tänka det, än mindre skriva det, men jag blev inte känslomässigt golvad. Det är ju höga förväntningar att ha på en bok, särskilt med tanke på att jag generellt sett är väldigt snål med höga betyg men jag tänkte ändå att det är ju Fredrik Backman och är det någon som kan beröra med ord så är det han. Jag blev absolut berörd men till och med jag kan tycka att det blev lite för mycket ord den här gången, lite för mycket utsvävningar och lite för mycket samma känslospektrum av det jag redan har läst. Det känns som att jag har läst om de här karaktärerna redan, om medelålders män som visar kärlek genom handling och inte genom ord och om äldre tanter som uttrycker sig plumpt men som menar väl och om den yngre generationen som tvivlar helt i onödan. För att vara en författare som är expert på personbeskrivningar, att göra alla karaktärer till riktiga människor och dessutom placera in dem på en gråskala som gör att även den mest empatilösa framstår som ödmjuk till sist så tycker jag att många ändå rör sig i samma fack mellan böckerna. Det blev helt enkelt lite väntat.

Jag tycker med andra ord inte att det här är det starkaste Fredrik Backman har skrivit. Det säger å andra sidan inte så jättemycket med tanke på hur högt jag håller många av hans andra böcker. Det är bra men inte bäst.


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Fredrik Backman:
Saker min son behöver veta om världen
En man som heter Ove
Min mormor hälsar och säger förlåt
Britt-Marie var här
Och varje morgon blir vägen hem längre och längre
Björnstad (Björnstad #1)
Vi mot er (Björnstad #2)
Ditt livs affär