Idde och Hajen
 
Titel: Idde och Hajen
Författare: Ellen Ekman
Antal sidor: 32 (Inbunden)
ISBN: 97891 2971 9390
Publiceringsår: 2019
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Idde ska få en katt idag."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: Idde ska få en egen katt! Äntligen! Hon kan knappt tro det själv men mamma har äntligen givit med sig, kanske mest för att Idde ska sluta tjata men ändå. En egen katt! Idde är så glad så att hon nästan spricker. De åker till katthemmet för att välja ut en katt. Där bor katter som ingen vill ha, vilket låter helt tokigt i Iddes öron, hur kan någon inte vilja ha en katt. 

 
Omdöme: Jag kan lika gärna börja med att skriva det direkt. Som vanligt så är en bok av Ellen Ekman helt fenomenal! Det känns verkligen som att allt hon rör vid bara blir väldigt väldigt bra. Jag har tidigare läst bilderböcker som Ellen Ekman har illustrerat och när jag läser den här som hon även har skrivit texten till slår det mig att de påminner väldigt mycket om varandra i var de utspelar sig och vilket liv de skildrar. Jag gillar att illustrationerna fokuserar väldigt mycket på vardagen, stöket och att de samtidigt innehållet detaljer som man kan fastna i länge. Verkligen vardagsrealism för barn! För Idde och hennes mamma är som vilken familj som helst. De bor i en lägenhet, de har det lite stökigt, de får låna mammas kompis bil för att åka till katthemmet och leksaker eller andra detaljet ligger väldigt nära verkligheten för det går liksom att se vilka böcker som ligger på golvet eller att det är en Pippidocka i hallen. Det är roligt för det blir så hög igenkänning. 

Men något som verkligen är värt att lyfta fram när det kommer till Ellen Ekmans illustrationer i bilderböcker är personerna och de olika kroppstyperna som får komma fram. Det blir väldigt normkritiskt utan att innehålla några pekpinnar. Här slipper vi de där osunda idealen och får istället en bild som mer liknar verkligheten så som den ser ut. En helt fantastisk bilderbok helt enkelt! Som vanligt från Ellen Ekman får man nog nästan säga. 


Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Ellen Ekman: 
Lilla Berlin: So last year (Lilla Berlin #1)
Lilla Berlin: Mina vänner (Lilla Berlin #2)
Lilla Berlin: Leva life (Lilla Berlin #3)
Lilla Berlin: Cute overload (Lilla Berlin #4)
Lilla Berlin: Netflix & Chill (Lilla Berlin #5) 
Lilla Berlin: Bättre brinna upp än fejda ut (Lilla Berlin #6)
Veckan före barnbidraget (Illustratör)
Homeparty med Gudrun (Illustratör)
Olle och Bolle är bröder (Illustratör)
Här dansar herr Gurka (Illustratör)
Hemma hela sommaren (Illustratör)
Olle och Bolle handlar (Illustratör)
Där uppe i gardinerna (Illustratör)