X sätt att dö
 
Titel: X sätt att dö
Författare: Stefan Ahnhem
Antal sidor: 483 (Inbunden)
ISBN: 97891 3715 2424
Publiceringsår: 2019
Serie: Fabian Risk #5
Originaltitel: -
Första mening: "Det sägs alltid ligga ett motiv bakom varje mord."

Recensionsexemplar från Bokförlaget Forum.

Handling: Helsingborgpolisen med Fabian Risk i spetsen har under de senaste veckorna fått flera mordfall på sitt bort och även om de tror att det kan vara samma gärningsman så kan de inte se några tydliga gemensamma nämnare och det verkar inte finnas något bakomliggande motiv, därför utreder de morden som separata fall. De vet inte att det finns en man därute som låter tärningen bestämma. Allt gärningsmannen vet är att en människa ska dö. Vem vet inte ens mannen själv. Inte än i alla fall. Inte förrän han har kastat tärningen ännu en gång. 

Omdöme: Nämn ordet seriemördare i beskrivningen och jag är såld direkt. Lägg därtill ord som "lek med polisen" eller "allt de tror sig veta är fel" så kan jag nästan garantera att det är en bok som passar mig som handen i handsken. Stefan Ahnhems serie om Fabian Risk har verkligen blivit en stor favorit hos mig då den balanserar lite till det överdrivna och jag tycker nästan att den känns lite amerikansk till sättet, det är helt enkelt mycket av allt, samtidigt som den till viss del håller kvar i den lite mer svenska traditionen med fokus på polisernas privatliv. Men när det kommer till Stefan Ahnhems serie om Fabian Risk finns det som sagt ingenting som är lagom. Dels får vi följa jakten på en hänsynslös seriemördare som tycks välja ut sina offer slumpmässigt, dels försöker Fabian Risk lappa ihop sin relation med sin fru, dels har hans son hamnat i en dansk utredning gällande flertalet mord, dels är hans dotter inte sig lik sedan hon blev skottskadad, dels driver Fabian Risk på eget bevåg en utredning gentemot sin egen kollega som han misstänker är en mördare och dels finns det ett spår med den danska polisen Dunja som egentligen har väldigt små kopplingar till Fabian RIsk. Det är helt enkelt mycket på gång samtidigt. Det säger sig ju självt att det inte går att följa alla dessa trådar så även om de finns i bakgrunden så fokuserar den här boken framförallt på Tärningsmördaren, som seriemördaren kallas, och förvånansvärt tidigt i boken så lyckas polisen ockå lokalisera vem han är. Det svåra är dock att ta fast honom. 

Men även om det är mycket mord och mycket blod så är det ingenting som författaren grottar ner sig i utan det hålls på en underhållande nivå. Vi slipper ta del av långa obduktioner och brottsplatsundersökningar utan det är hela tiden full fart framåt. Så även om böckerna ser väldigt maffiga ut så gör tempot, språket och de många parallella spåren att det går som en dans att läsa. Det är kanske inte en kriminalroman som kommer att sätta spår hos mig, mer än att man kanske minns den makabra handlingen, men det är väldigt underhållande och det är väldigt rolig läsning och jag ser verkligen fram emot att läsa mer av Stefan Ahnhem som har kommit att segla upp på en position hos mig där hans böcker direkt åker in på listan över måsteläsning! 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Stefan Ahnhem: 
Offer utan ansikte (Fabian Risk #1)
Den nionde graven (Fabian Risk #2)
Arton grader minus (Fabian Risk #3)
Motiv X (Fabian RIsk #4)