Eugen Kallmanns ögon

Titel: Eugen Kallmanns ögon
Författare: Håkan Nesser
Antal sidor: 544 (Pocket) 
ISBN: 97891 7429 5924
Publiceringsår: 2017 (Original: 2016)
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Jag lämnade Stockholm ungefär sju månader efter att min fru och dotter försvunnit."

Handling: Året är 1995 och i den fiktiva staden K i det inre Norrland märks de främlingsfientliga strömmarna. På högstadieskolan ritas hakkors och lämnas hotbrev. Samtidigt är det många som funderar över Eugens Kallmans död, lärare på samma högstadieskola, om det verkligen var en olycka så som polisen avskrev utredningen som? Eller kan det röra sig om mord? När Eugen Kallmanns dagböcker hittas i en skrivbordslåda tar några privatpersoner saken i egna händer och försöker reda ut sanningen om både Eugen Kallmans död men också mysteriet kring varför han aldrig såg någon i ögonen. 

Omdöme: Jag gillar Håkan Nesser, så är det. Att jag har dragit ut på att läsa den här boken beror egentligen endast på en enda sak och det är att den är längre än de böcker jag brukar läsa och det tar emot att påbörja en tegelsten just nu eftersom jag vet att det kommer att ta ett tag för mig att läsa ut den då livet inte erbjuder mängder med lästimmar för tillfället. Jag valde dock att bortse från detta den här gången och det är jag såklart glad över nu i efterhand eftersom det visade sig vara en väldigt trevlig läsupplevelse, precis som jag från början anade. Håkan Nesser har en speciell berättarröst, den tar aldrig över men det märks att det är han som har skrivit boken, och det är väl alltid kul med författare som liksom har hittat lite av sitt eget språk och som utmärker sig på något sätt. Det går liksom inte att peka på vad det är som gör det, vad det är som är just Håkan Nesser, men vid läsningen så märks det ändå på något sätt. 

Det här är på många sätt en lågmäld roman som gränsar till en kriminalroman. Det är ingen action, det är ett ganska långsamt tempo och det är ett par karaktärer att hålla reda på. Det låter inte som ett särskilt bra upplägg, eller hur? Men låt er inte luras! Det blir väldigt bra och det blir väldigt intressant och jag dras in i den här fiktiva staden K som om jag är en av invånarna. Det enda jag har lite svårt att förstå är hur berättarrösterna kommer fram, det är som om de olika personerna antingen skriver dagbok eller skriver och berättar om skeenden för någon annan - men vem? Är det för mig som läsare? För mig blir det å ena sidan lite konstigt men å andra sidan också lite kittlande, kan man skriva såhär? Klart man kan! Om man heter Håkan Nesser. 

Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Håkan Nesser: 
Och Piccadilly cirkus ligger inte i Kumla
Kommissarien och tystnaden
Himmel över London
Kära Agnes
#1 - Monika

Jag gillar Nesser. Den senaste tiden har jag dock bara köpt hans böcker, men inte läst dem. Nu har jag ett helt gäng olästa :)

Svar: Jag gillar ju som sagt också Nesser men har trots det läst fruktansvärt få av honom..
Carolina Edvinsson

#2 - Manurhin MR73 Gunbroker

I don't even know how I ended up here, but I thought this post was good.
I don't know who you are but certainly you're going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!

#3 - aug bayonet

I every time emailed this blog post page to all
my contacts, since if like to read it after that my contacts will too.