Försvunnen
 
Titel: Försvunnen
Författare: Mo Hayder
Antal sidor: 424 (Pocket) 
ISBN: 97891 7781 2227
Publiceringsår: 2018 (Original: 2010)
Serie: Jack Caffery #5
Originaltitel: Gone
Första mening: "Kriminalkommissarie Jack Caffery på Bristols kriminalrotel ägnade tio minuter åt att studera brottsplatsen i centrala Frome."

Handling: Kriminalkommissarie Jack Caffery åker ut för att intervjua ett offer för en bilstöld, något som han har gjort många gånger tidigare, men den här gången är det något som är annorlunda. I det här fallet så har bilen stulits med våld och i baksätet satt en elvaårig flicka, en flicka som fortfarande saknas. När kidnapparen börjar kommunicera med polisen förstår de att det här bara är början och att kidnapparen kommer att välja ut ytterligare bilar med barn i baksätet. Frågan är hur bilarna väljs ut, är det slumpen eller finns det ett samband? Vad är egentligen motivet? Och hur kommer det sig att kidnapparen hela tiden tycks överlista polisen? 

Omdöme: Mo Hayder har kommit att bli ett säkert kort för mig, vill man ha en spännande kriminalroman och inte är rädd för lite blod så är det här en författare att gå på helt enkelt. Just den här boken är dock inte så blodig eller så rå som Mo Hayders tidigare kännetecken har varit utan här hålls hela tiden ett avstånd till kidnapparen, vi vet ju inte ens om det "bara" rör sig om en kidnappare eller om det även rör sig om mord? Jag tycker aldrig riktigt att det blir så spännande att jag sitter med andan i halsen men det är välskrivet och håller ett ganska lagom tempo och mitt intresse för själva brottet är så pass stort att jag hela tiden vill läsa vidare. Böckerna om Jack Caffery är också väldigt inriktade på polisarbetet och det är egentligen mycket lite om polisernas privatliv, vilket jag gillar. Nackdelen är ju dock att vi aldrig riktigt kommer särskilt nära karaktärerna och det är svårt att egentligen kännan ågot för dem alls. Jack Caffery visar kanske någon lite mer mänsklig sida i den här boken men det är så pass små detaljer att det egentligen kan räknas som ingenting utan här är det som sagt fullt fokus på polisarbete, utredningen och att ta reda på vad som har hänt med de kidnappade flickorna. 

Även om Jack Caffery inte är en storfavorit så är det ändå en trivsam serie och därför är det lite synd att inte fler delar har översatts? Kommer det att komma mån tro eller måste man ta sig an den engelska varianten? Hojta gärna om någon sitter på någon information. Det är inte en serie där jag vill kasta mig över nästa del genast men jag vill definitivt ändå läsa mer av Mo Hayder, det vill jag. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Mo Hayder: 
Fågelmannen (Jack Caffery #1)
Behandlingen (Jack Caffery #2) 
Ritual (Jack Caffery #3)
Hud (Jack Caffery #4)

#1 - Monika

Jag tyckte denna var en av de bättre i serien :)