Det fina med Kerstin
 
 
 
Titel: Det fina med Kerstin
Författare: Helena Hedlund
Antal sidor: 186 (Inbunden)
ISBN: 97891 2715 4476
Publiceringsår: 2018
Serie: Kerstin #1
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening: "På väggen, alldeles bredvid Kerstins bänk, finns ett varmt rör som luktar kiss."

Handling: Där asfaltsvägen slutar och grusvägen börjar bor Kerstin. Hon är sju år och älskar guld. 105 guldiga saker finns i en låda under sängen. Det finaste och guldigaste med Kerstin är håret. Det riktigt lyser. Fatima säger att Kerstins hår är orange men det är inte sant. Det senaste tillskottet i Kerstins samling är en liten ring som hon hittat på golvet i skolan. När hennes lärare Lotten frågar om någon sett hennes vigselring kommer det inga ljud ur Kerstins mun. Och sen är det för sent.

Omdöme: Så bra bok! Den här vill man ju bara högläsa för närmaste unge eller lågstadieklass. Det här är en sådan bok som jag önskar att jag hade läst tidigare. Det går inte att peka på exakt vad det är men det är något med tonen som liksom känns helt rätt. Det känns trovärdigt och fint från ett barnperspektiv utan att det för den delen bli barnsligt. 

Vad är det som är så bra med boken förutom tonen då? Jo, men jag gillar också att det är en huvudperson som vi inte så ofta ser i böcker. Kerstin är ganska stillsam, hon gillar att fantisera och leka men måste också få vara själv ibland för att kunna tänka och landa. Och hur gör man egentligen då för att säga nej till en kompis som är lite mer bubblande och påstridig? Hur säger man att man inte vill leka? Och måste man vara bästa kompisar bara för att man alltid har varit det? Det här är bara några av de dilemman som dyker upp i boken men det handlar också mycket om sanning och lögn och rätt och fel. Författaren lyckas också att ta upp allt det här utan att förstöra respekten mot barnets röst och utan att låta en vuxen klampa in med pekpinnar och rätta svar.

Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus & Omnible