Stormvakt
 

Titel: Stormvakt
Författare: Kristina Ohlsson
Antal sidor: 486 (Inbunden)
ISBN: 97891 3715 6804
Publiceringsår: 2020
Serie: Strindbergserien #1
Originaltitel: -
Första mening: "Det var den blåsigaste sommaren på flera decennier."

Handling: Den före detta finansmannen August Strindberg anländer till Hovenäset i Bohuslän samma blåsiga natt som den mycket omtyckta läraren Agnes spårlöst försvinner. Bakom sig har August lämnat en framgångsrik karriär för att förverkliga sin dröm och öppna "Strindbergs second hand". Äntligen ska han få ägna sig åt något han älskar, och dessutom på en plats som han längtat efter att återse. Men hela västkustidyllen skakas av Agnes försvinnande. Polisen, med den empatiska och drivna Maria Martinsson i spetsen, söker efter henne dag och natt. Hoppet om att Agnes ska hittas vid liv blir allt mindre. Vad är det hon har råkat ut för? Och varför får August den obehagliga känslan av att han själv sitter på en del av gåtans lösning?

Omdöme: Man vet vad man får när det kommer till Kristina Ohlsson, det är alltid spännande och lättläst och underhållande och läsvärt och välskrivet. Det är helt enkelt en trygg författare att återvända till. Det kanske aldrig blir de där omvälvande läsupplevelserna men man känner samtidigt att man alltid får valuta för tiden som man lägger ner. En trygg bekantskap med andra ord. Den här gången har författaren förlagt handlingen till västkusten och tonat ner tempot något. Det är inte lika fartfyllt och pulshöjande, det är nästan så att det snuddar på att vara lite för mycket feel-good-deckare för min smak men den balanserar ändå på rätt sida av linjen genom att den ändå låter huvudpersonerna ha ett litet stråk av svärta i sig. I alla fall Maria Martinsson. August Strindberg känns fortfarande väldigt platt och tillrättalagd. Kanske kan fler av hans sidor utforskas i nästa bok.

Det är egentligen ingen komplicerad historia men mångdimensionerade karaktärer utan det blir en ganska trevlig och lättsmält historia till sist. Hade bara vädret i boken varit bättre så hade det kunnat vara en typisk sommardeckare, en sådan man läser på stranden i pocketformat. Och nu vill jag poängtera att det absolut inte är något fel med det utan att det bara blir någon slags nischad genreindelning från min sida. Summa summarum en trevlig bok som kändes välskriven och lättläst. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus & Omnible

Böcker som jag tidigare har läst av Kristina Ohlsson:
Sjuka själar
Askungar (Fredrika Bergman #1)
Tusenskönor (Fredrika Bergman #2)
Änglavakter (Fredrika Bergman #3)
Paradisoffer (Fredrika Bergman #4)
Davidsstjärnor (Fredrika Bergman #5)
Syndafloder (Fredrika Bergman #6)
Lotus blues (Martin Benner #1)
Mios blues (Martin Benner #2)
Henrys hemlighet (Martin Benner #3)
Silverpojken
Det magiska hjärtat