Pojken i snön

Titel: Pojken i snön
Författare: Samuel Bjørk
Antal sidor: 377 (Inbunden)
ISBN: 97891 4623 4630
Publiceringsår: 2019 (Original: 2018)
Serie: Mia Krüger & Holger Munch #3
Originaltitel: Gutten som elsket rådyr
Första mening: "På juldagen 1999 körde en pensionär över fjället på väg från Oslo till Hemsedal."

Handling: En ung kvinna i balettkjol hittas mördad i en sjö uppe på fjället. Holger Munch och hans kollega Mia Krüger dras in i det märkliga fallet. På brottsplatsen finns en övergiven kamera och Holger och Mia tror först på en snabb lösning. Men då är de ännu lyckligt ovetande om vad de snart kommer att möta.

Omdöme: Av någon anledning så har jag missat att läsa den tidigare delen i den här serien om Mia Krüger & Holger Munch, vilket jag ganska snabbt märkte när det refererades bakåt i tiden till det fall som pågick då, men det gick väldigt bra att läsa den här som en fristående bok ändå. Kanske hade jag bara tyckt att den hade varit Ännu bättre om jag hade fått lite mer kött på benen från tidigare bok men jag tänker att jag får ta igen det nu. Jag vet, läsa böcker i fel ordning, hemska tanke! Jag kan heller inte påstå att jag minns jättemycket av det jag tidigare har läst om huvudpersonerna så egentligen var det här väl lite som att läsa en helt fristående bok. Mia Krüger mindes jag lite vagt men Holger Munch var och är en väldigt blek huvudperson tycker jag.

När det kommer till deckare så är jag ju väldigt svag för seriemördare och särskilt sådana som "gör det lilla extra" eller som leker lite med polisen. Det är ju det som händer här och kanske är det också därför jag inte vill sluta läsa den här boken och längtar lite till nästa gång jag ska få tillfälle att plocka upp den igen. Sådana böcker gillar man ju! Dock kan jag tycka att upplösningen kom lite hastigt och lustigt och på slutet blev det bara väldigt stressat, som om sidorna höll på att ta slut innan historien var klar ungefär. Visst, det blir lite långsökt och smått osannolikt men vilken deckare är inte så? 

Den här sticker också ut lite i sättet som den är skriven på. Det är nästan så att jag får lite Mons Kallentoft-vibbar men den här gången på ett positivt sätt. Det är korthuggna rader, kursiverade meningar, ibland lite förvirrat mellan nutid och dåtid och tankar och verklighet men det är hela tiden genom dessa knep som tempot skrivas upp. Jag kan egentligen inte ens bestämma mig för om jag gillar det eller inte men eftersom jag reagerar på det så är det ju i alla fall värt något. 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus & Omnible

Böcker som jag tidigare har läst av Samuel Bjørk:
Det hänger en ängel ensam i skogen (Mia Krüger & Holger Munch #1)