Beröringen
 
Titel: Beröringen
Författare: Gustav Tegby
Antal sidor: 400 (Inbunden)
ISBN: 97891 2971 1165
Publiceringsår: 2019
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "Så fort det ringer på dörren förstår jag att pappa kommer dö idag."

Handling: Elin lever isolerad i en lägenhet tillsammans med sin pappa som är övertygad om att Elin besitter en gåva som han kallar för Beröringen. Beröringen innebär att om Elin rör vid en annan människa så är denne dödsmärkt och faller ner död om Elin befinner sig längre bort än 50 meter. Därför är Elin nu instängd med sin pappa för att inte vara en fara för andra människor. Men så en dag ringer det på dörren och Elin inser att hennes pappa kommer att dö idag. 

Omdöme: Till en början blev jag väldigt fascinerad av den här boken, grejen med att varken vi eller huvudpersonen visste om det här med Beröringen faktiskt var på riktigt eller om det var något som hennes pappa hade lurat i henne. Det skulle i och för sig vara helt sjukt men på något sätt kändes det ändå trovärdigt. Jag visste liksom inte om jag läste en bok med fantasyinslag eller inte, det är lite annorlunda och unikt och fick mig verkligen intresserad av att fortsätta läsa. Sedan när jag väl insåg att jag nog hade lite för höga förhoppningar så grusades mitt intresse för boken ganska rejält och jag tröttnade snabbt på både huvudpersonen och storyn. Det var helt enkelt inte så unikt som jag hade velat att det skulle vara. 

Men även om jag inte fastnade för den personligen, nog främst för att det inte riktigt är min genre, så tror jag ändå att den kanske skulle passa i klassrummet. Det finns mycket att diskutera kring det här med Beröringen. Till en början handlar det mest om att reda ut om den finns på riktigt eller inte. Om den finns, hur borde den hanteras? Gör huvudpersonen rätt i olika situationer? Hur hade man själv tänkt och agerat? Vad innebär slutet på boken? Och så vidare. En bok som väcker många frågeställningar helt enkelt. 

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus