Den tysta patienten
 
 
Titel: Den tysta patienten
Författare: Alex Michaelides
Antal sidor: 320 (Inbunden)
ISBN: 97891 7781 4658
Publiceringsår: 2019
Serie: -
Originaltitel: The silent patient
Första mening: "Jag vet inte varför jag skriver det här."

Handling: Alicia Berensons liv är till synes perfekt. Hon är en känd konstnär gift med en eftertraktad modefotograf. Tillsammans bor de i ett lyxhus med stora fönster och utsikt över en park i ett av Londons mest fashionabla områden. En kväll kommer Alicias make hem från en modefotografering och Alicia avlossar fem skott i hans ansikte, för att därefter aldrig mer säga ett ord. Alicias vägran att prata eller komma med någon som helst form av förklaring förvandlar en våldsam familjetragedi till någonting mycket större: Ett mysterium som fångar allmänhetens fantasi och gör Alicia den tysta patienten ökänd. Theo Faber, rättsmedicinsk psykoterapeut, har väntat länge när han till sist får chansen att ta sig an fallet. Hans besatthet av Alicia av att få henne att prata och att få fram sanningen om det brutala mordet på hennes make leder honom allt djupare in i hans eget psyke och hans egna motiv, tills det hotar att förgöra honom.

Omdöme: Den här har ju vunnit Årets bästa bok i kategorin Mystery & Thriller på Goodreads och jag tänker att det ändå är en ganska stor grej. Det är ju väldigt många som röstar. Så mina förväntningar var med andra ord ganska höga. Kort och gott blev det inte Årets bok för mig och eventuellt förväntade jag mig en lite större twist än den som blev. Det som jag framförallt tyckte var lite störigt var att den var skriven ur ett jag-perspektiv. Jag vet inte, jag tyckte inte att det passade riktigt och jag gillade heller inte huvudpersonen som den var skriven utifrån så det kan också ha haft något med saken att göra. Jag förstår i och för sig Varför den var skriven på det sättet som den var, hade varit svårt att få till den där överraskande vändningen om det hade varit en allvetande berättare. Boken är också relativt platt i form av tempo, det makar på i stadig takt men det blir aldrig så spännande att jag får en pulshöjning men å andra sidan blir den heller aldrig så långsam att jag inte vill läsa vidare. Det är en stabil bok helt enkelt. 

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus


#1 - Anonym

Jag blev också ganska besviken på denna. Den kändes inte alls som årets thriller. Och twisten... nja, var den så överraskande egentligen?