Domaren

Titel: Domaren
Författare: Ian McEwan
Antal sidor: 256 (Pocket)
ISBN: 97891 7337 6600
Publiceringsår: 2016 (Original: 2014)
Serie: -
Originaltitel: The children act
Första mening: "London."

Handling: Fiona Maye är hovrättsdomare specialiserad på familjerättsfrågor och dömer i fall där hon måste prioritera mellan barns välfärd och religiösa fri- och rättigheter. Samtidigt som hennes professionella liv kantas av framgång håller hennes barnlösa äktenskap på att gå i kras. När hon ställs inför ett dilemma där ett Jehovas vittne vägrar ta emot en blodtransfusion tvingas hon återigen välja mellan liv och död och samtidigt fundera kring sina egna prioriteringar i livet.

Omdöme: Alltså, jag har nog bara hört bra saker om den här boken men jag tyckte verkligen inte om den. Jag tyckte inte att den hade något flyt, jag tyckte att den var tråkig och jag tyckte att det var för många onödiga utsvävningar om saker som inte hade med själva kärnan i handlingen att göra. Andra rättsfall fick ta för stor plats, för detaljerad information om olika klassiska musikstycken och alltigenom fick jag bara en känsla av torrhet över språket. Kanske är jag bortskämd med att jag vill att det ska vara mer fart och fläkt och lite mer känsla och lite mindre saklighet över texten, jag vet inte men det verkar som att den här författaren och jag inte riktigt passar med varandra. Och så måste det ju få vara ibland, man kan inte gilla allt. Kanske hade jag behövt ett piggare sinne för att läsa den här boken, kanske borde jag ha läst den under dagen istället för innan jag ska sova, kanske var det helt enkelt fel plats och fel tid. Det kanske i alla fall finns någon enstaka person där ute som tycker som jag. 

Det jag gillade med boken var hur domaren och huvudpersonen Fiona Maye resonerade kring de rättsfall hon skulle döma i och att vi som läsare fick veta hur hon tänkte och hur hon vägde de olika alternativ som fanns. Hon är inte känslostyrd utan litar på att lagen kommer att tvinga oss att göra det rätta. Hon var en behaglig huvudperson som på intet sätt stack ut nämnvärt, snarare var hon en sådan person som man kanske önskar att man vore lite mer som. 

Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus