Klubben

Titel: Klubben
Författare: Matilda Gustavsson
Antal sidor: 228 (Kartonnage)
ISBN: 97891 0017 7645
Publiceringsår: 2019
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Ingången till Forum är en röd dörr som någon ställt på glänt med hjälp av en gatsten, och trappan ner i källaren är ovanligt brant."

Handling: I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp - den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den här boken är en förlängning av det reportage som Matilda Gustavsson skrev för DN och som hon belönades Stora journalistpriset för. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.

Omdöme: Jag är så imponerad av Matilda Gustavsson som har rott hela den här undersökningen i hamn, som har gjort världens research, som har intervjuat offer och vittnen, som har gjort en djupdykning ner i det som så många så länge har blundat för och som dessutom gör det så här pass snyggt och objektivt och granskande och framförallt lättillgängligt för läsaren. Hatten av. Dock tog det lite väl lång tid för mig att komma in i boken men när jag väl gjorde det och boken började kretsa mer kring nutid så var jag fast. Då blir det inte bara ett reportage utan boken känns även litterär, det blir mer en fröjd att läsa trots det allvarliga ämnet. 

Jag blir dock inte helt golvad och jag känner inte riktigt den där ilskan eller frustrationen som boken tycks ha väckt hos andra läsare. Jag vet inte om jag är känslokall eller om jag bara inte har riktigt lika nära till de känslorna som andra men orden får det liksom inte att sjuda inom mig. Visst ger boken mig både en och två tankeställare och jag kan undra hur det egentligen står till med saker som gruppdynamik och mänsklig natur och hur det kan komma sig att människor är så naiva eller genuint blinda för det uppenbara. Men jag förvånas tyärr inte. Jag rekommenderar absolut den här boken vidare men för mig personligen så blev det inte riktigt den där känslostormen som jag hade förväntat mig. 

Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus & Omnible