Striden

Titel: Striden
Författare: Helen Ekeroth
Antal sidor: 324 (Inbunden)
ISBN: 97891 2972 1553
Publiceringsår: 2020
Serie: Drakberidaren #2
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Hon stod på klippan vid vattenfallet när hon kände den pulserande närvaron av magi."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: Den svarta draken är väckt och när kejsaren får veta det har Nuwa inget annat val än att lämna De svarta trädens skola och bege sig till huvudstaden. Kejsaren vill använda Nuwa för att en gång för alla förgöra Den svarta draken och den gamla magin. Kejsarens palats är en ny värld med all sin prakt och maktspel och Nuwa vet inte vem hon kan lita på. Hotet från rebellerna och den uråldriga draken växer och kejsaren tar drastiska beslut för att besegra sina fiender och den mörka magin. Men Nuwa vill inte vara en del i striden om makten. Hon måste göra det som ingen annan kan, väcka de tre drakarna som är kvar i Lyhrs borg. Bara det kan rädda magin i världen.


Omdöme: Jag tycker att det går lite väl segt kanske men överlag är den ändå välskriven och spännande. Jag som inte är någon van läsare av fantasy och som har en väldigt begränsad referensram kring just detta tycker såklart att det fortfarande är lite jobbigt med de olika släkterna, persongallerier och kartor i början av boken är bland det värsta jag vet. Då vet man liksom på förhand att det kommer att bli krångligt. Men som sagt, det är spännande om än på ett lite väl lågmält sett. Jag hoppas att tempot skruvas upp ordentligt i den tredje och avslutande delen.

Men det finns mycket som hamnar på bokens plussida. Som att författaren vågar chocka läsaren, skriva lite utanför ramarna än vad som annars görs för den här målgruppen. Precis som i förra boken så gillar jag att det mestadels är tjejer på framstående positioner och att det är just enbart kvinnor som kan rida drakarna. Jag gillar att kärlek mellan samma kön inte sticker ut utan är normaliserat. Jag gillar att huvudpersonen inte är någon supermänniska utan har både fel och brister vilket gör att hon inte alltid är helt enkel att tycka om men det är också sidor som gör henne mänsklig. 

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus & Omnible

Böcker som jag tidigare har läst av Helen Ekeroth:
Skuggan (Drakberidaren #1)