Skamvrån
 
Titel: Skamvrån
Författare: Sofie Sarenbrant
Antal sidor: 407 (Inbunden)
ISBN: 97891 8885 9167
Publiceringsår: 2019
Serie: Emma Sköld #7
Originaltitel: -
Första mening: "Armarna går inte att röra."

Handling: En flicka lägger sig på en spårvagnsräls i Bromma och inväntar tåget. I en annan del av Sverige hamnar en man i en djup grav i skogen. Ingen av deras nära och kära känner till den annalkande katastrofen. Kommer deras liv gå att rädda? De två drabbade är inte bekanta, men har något livsavgörande gemensamt. Nu är det upp till kriminalinspektör Emma Sköld att hitta sambandet innan det är för sent.

Omdöme: Som alltid tar jag till Sofie Sarenbrant när läsningen går ovanligt trögt och vips har jag kommit igenom ännu en bok. Man skulle nästan kunna säga att det är min typ av medicin mot läströtta ögon och det är ju verkligen en talang om någon, att kunna få den mest motvilliga läsaren att fortsätta läsa! I Sofie Sarenbrants böcker är det inget som är komplicerat, inget att fastna vid eller som behöver tuggas igenom utan det är lättsmält hela vägen och dessutom med många personväxlingar och korta kapitel som gör att läsningen går i ett rasande tempo. Det är kanske inte sådär jättebra när det kommer till persongalleriet eller stämningsuppbyggandet men det är något som man trots allt vill fortsätta läsa och som dessutom alltid fungerar som en språgbräda till fortsatt läsning och det är det jag gillar mest med det. Det kanske inte är det bästa betyget en bok kan ha, att det gör att läsaren vill läsa något annat? Men det är så jag känner och det finns ju faktiskt något fint i det. 

Själva mordhistorien är väl egentligen helt okej men det är samtliga personer i boken som jag har problem med, de är så himla platta? Emma Sköld, som är huvudperson, framförallt? Hon är så himla bra och snygg och älskvärd men tycks ha som enda mål att fånga den nya kollegans intresse? Sedan har vi hennes syster Josefine, vars familj tycks vara riktigt olycksdrabbad eftersom de är med i nästan varenda fall vi har att göra med? Det går liksom att skriva en deckare utan att huvudpersonen själv eller hennes familj måste vara direkt inblandad? Något som tycks fortsätta även in i nästa bok om man ska tro cliffhangern på den här boken.. 

Betyg: 2/5

Böcker som jag tidigare har läst av Sofie Sarenbrant:
Vecka 36
Istället för dig
Bakom din rygg
Vila i frid (Emma Sköld #1)
Andra andningen (Emma Sköld #2)
Visning pågår (Emma Sköld #3)
Avdelning 73 (Emma Sköld #4)
Tiggaren (Emma Sköld #5)
Syndabocken (Emma Sköld #6)