En ovanligt torr sommar
 

Titel: En ovanligt torr sommar
Författare: Peter Robinson
Antal sidor: 445 (Pocket)
ISBN: 97891 8938 0295
Publiceringsår: 2002 (Original: 1999)
Serie: Alan Banks #10
Originaltitel: In a dry season
Första mening: "Det var kärlekens och blomsterbarnens sommar och jag hade precis begravt min make när jag för första gången kom tillbaka för att se den vattenreservoar som hade översvämmat min barndoms by."

Handling: För fyrtio år sedan lades den engelska byn Hobb´s End under vatten. En ovanligt torr sommar leder emellertid till att de bräckliga huskropparna kommer fram igen och med dem även ett kvinnoskelett. Överkommissarie Alan Banks får, tillsammans med kriminalinspektör Annie Cabbot, den otacksamma uppgiften att identifiera den döda kvinnan. De fascineras av utredningsarbetet som för dem decennier bakåt i tiden. Vad ingen av dem anar är att en person tror sig sitta inne med lösningen på mordet, en person som hela livet fruktat att sanningen ska uppenbaras och som är beredd att ta den med sig i graven. 

Omdöme: Det här är en sådan serie där man vet vad man får, det puttrar liksom på likt engelsk landsbygd och det är inte så mycket stormar eller oväntade händelser som sker. Ibland kan det ju faktiskt vara ganska skönt, man slipper bli besviken och ibland kanske man inte orkar sitta med andan i halsen hela läsningen. Peter Robinson är en sådan lite mer mysdeckare för mig. Dock kan jag kanske tycka att den kunde ha kortats ner lite och därmed också haft ett lite högre tempo. 

Det här är en bok som växlar mellan dåtid och nutid. Det är nu som skelettet av ett lik kommer fram och utredningen börjar med Alan Banks i spetsen men det är mer än fyrtio år sedan mordet begicks. Vi får alltså dels följa den polisiära utredningen men också följa med i vad det egentligen var som hände för mer än fyrtio år sedan, när andra världskriget var i full gång. Och det är egentligen då boken är som mest intressant, när det kommer till de historiska tillbakablickarna och vi får en skymt av hur livet kunde vara med ransoneringar och mörkerläggning. 


Betyg: 3/5

Böcker som jag tidigare har läst av Peter Robinson:
Kall som graven (Alan Banks #11)
En lek med eld (Alan Banks #14)
I djävulens sällskap (Alan Banks #17)
Bad Boy (Alan Banks #19)
I mörkrets skugga (Alan Banks #20)