Paris, Lola & Jag
 
 
Titel: Paris, Lola & jag
Författare: Moa Eriksson Sandberg
Illustrationer: Erik Sandberg
Antal sidor: 130 (Kartonnage)
ISBN: 97891 29695304
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "Förklädet öppnar dörren till rummet och Lola och jag störtar in."
 
Handling: Josefin är tretton år gammal och på semester i Paris tillsammans med bästa vännen Lola och hennes mamma. Josefin tycker att Paris är en stad full av möjligheter och inte minst en stad full av mörkhåriga pojkar och män att vila blicken på.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Omdöme: Det här är en sparsmakad bok som gör nedslag i vardagen vilket gör att vi som läsare endast får ta del av ögonblick men oftast räcker det för att skapa ett sammanhang och på sätt och vis göra historien till sin egen. Vissa sidor har bara en mening, andra några rader och ibland finns där ett helt stycke. Det är mycket som ska sägas i få ord men jag tycker att författaren lyckas med konststycket utmärkt. Jag gillar ju sådana här böcker, där allt inte skrivs ut utan får stå lite mellan raderna. Jag tycker nästan att ännu färre ord hade kunnat användas.
 
Jag förstod dock inte att huvudpersonen endast var tretton år, utan kanske närmare femton. Hon befinner sig på en gräns mellan barndomen och vuxenvärlden, ibland får de bästa vännerna fnissattacker när de ser mörkhåriga män med lockar och ibland vill de bara bli sedda. Ibland tycker de att de är vuxna nog att ta tillvara på sig själva och ibland vill de ha en tröstande famn och någon som saknar. För hemma i Sverige finns Josefins mamma och hennes man och snart ska Josefin få en lillebror, vilket tycks skrämma henne. Hon är rädd för att bli bortglömd så hon gör allt för att synas. Efter en tonårings logik och manéer. Men även om jag gillar skrivsättet väldigt mycket så tycker jag ändock att den blir lite tunn. Jag har svårt att känna något med meningarna, svårt att relatera till dem och jag hade velat ha mer av ord som exemplet ovan, meningar som kan stå för sig själva och som kan plockas bort ur sammanhanget och handla om något nytt. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon