Så mycket kärlek kan inte dö
 
Titel: Så mycket kärlek kan inte dö
Författare: Moni Nilsson
Illustratör: Joanna Hellgren
Antal sidor: 170
ISBN: 97891 2715 6432
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "- Stackars dig, säger Noa och tittar på mig med gröna ögon."

Handling: Leas mamma har cancer och kommer att dö. Allas föräldrar ska ju någon gång dö men inte såhär och inte nu. Lea hatar läkarna som inte kan rädda hennes mamma, hon hatar bästa kompisen Noa som inte längre är hennes bästa kompis och hon hatar att livet fortsätter att pågå samtidigt som hennes mamma bara blir sjukare.  

Omdöme: Någon borde ha varnat mig. Varför har jag inte hört mer om den här supersorgliga men fenomenala boken? Jag blev helt golvad. På slutet grät och grät och grät jag. Det händer inte ofta. Men herregud, man måste vara känslokall om man inte gråter när en mamma inte orkar kämpa mer och när barnen och pappan viskar att hon får släppa taget nu. Den här boken tog sig helt enkelt verkligen under huden på mig. Huvudpersonen Lea är så fint beskriven och känns så verklig, hur hennes sorg förvandlas till ilska när hon måste acceptera att hennes mamma snart kommer att dö. Och storebrodern som finns där när det verkligen gäller men som också måste hantera sin egen sorg på sitt sätt. Älskar honom! Och mamman som spelar in ljudböcker för framtiden så att hon och Lea kan fortsätta dela läsupplevelser tillsammans! Och mormor som gråter ner i grytorna när hon lagar mat. Och bästa kompisen Noa som aldrig ger upp! Älskar dem allihop! Och därför blir allt bara så himla sorgligt och hjärtslitande. Men samtidigt också väldigt fint. För så mycket kärlek kan inte dö.

Det här är en sådan bok där det inte märks rent språkligt att det är en bok för mellanåldern utan det är snarare en fördel för berättelsen att det blir så rakt på sak. Det finns inga bildliga utsvävningar eller onödiga partier. Det är tvära kast mellan hopp och förtvivlan. Och allt känns bara så rakt och ärligt. En av de finaste och sorgligaste böckerna jag någonsin har läst. Älskar den!


Betyg: 5/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus