Arton grader minus
 
Titel: Arton grader minus
Författare: Stefan Ahnhem
Antal sidor: 536 (Pocket)
ISBN: 97891 7503 6700
Publiceringsår: 2017 (Original: 2016)
Serie: Fabian Risk #3
Originaltitel: -
Första mening: "Klockan hade hunnit en bit över midnatt när taxin saktade in och stannade utanför huset."

Handling: Det är nästan två år sedan händelserna i Offer utan ansikte utspelade sig och på polisstationen har det varit väldigt lugnt sedan dess. Men när sedan en man kör ut över kajkanten och utredningen visar att han omöjligt kunde ha kört bilen ensam eftersom han har varit nedfrusen i nästan två månader känner alla att det äntligen händer något. Fabian Risk och hans team ställs mot en iskall mördare som inte drar sig för att göra någonting för pengar. Samtidigt kämpar Dunja Hougaard med att få tillbaka sin status inom polisväsendet och när hon upptäcker filmer på Internet som visar ungdomar som brutalt misshandlar hemlösa drar hon igång en utredning på egen hand, en utredning som kryper allt närmare Fabian Risk.

Omdöme: Jag förstår ju någonstans att den här boken inte kan uppfattas som trovärdig och att det egentligen borde vara svårt att fängslas av den när allt ter sig så osannolikt men drivet vinner över logiken för det här är en bok som i alla fall jag har svårt att lägga ifrån mig. Jag kan inte peka på exakt vad det är som gör att jag hela tiden vill vända blad för egentligen är jag fortfarande inte överförtjust i någon av karaktärerna och jag vill mest säga åt Fabian Risk att strunta i att försöka lappa ihop familjen och helt gå in i sin yrkesroll, eftersom det är där allt händer. Men om jag ska vara helt ärlig så beror nog min läshastighet på att allt just är så osannolikt och så spännande, att det inte är en helt "vanlig" mördare utan att allt liksom är lite mer. Jag gillar ju att läsa om de där seriemördarna som liksom inte är mänskliga, som drivs av något annat och där egentligen vad som helst kan hända. Ibland kan vissa deckare bli lite självklara, att det sker ett mord och sedan en jakt på en mördare och sedan tar polisen fast mördaren. Men här är ingenting säkert. Jag är inte säker på att polisen ska ta fast mördaren, inte heller att alla i teamet kommer att överleva eller att boken verkligen slutar vid sista sidan. Med andra ord känns det hela tiden som om boken balanserar på en skör tråd och att vad som helst kan hända, lite som JJo Nesbø som jag såg att jag jämförde Stefan Ahnhem med i min förra recension. Mina tankar går också lite till Lars Kepler även om den här boken inte alls är lika mycket "James Bond-aktig där huvudpersonen eller mördaren kan överleva precis vad som helst. 

Jag är med andra ord väldigt förtjust i böckerna om Fabian Risk och ser fram emot att läsa fortsättningen. Jag tycker faktiskt att den här serien är den mest bläddervänligaste deckaren på marknaden just nu, baserad på vad jag har läst såklart. Vill man ha mycket av det mesta tycker jag att man gott kan plocka upp den här. Den känns ju dock lite tjock innan man plockar upp den men tack vare korta kapitel och ett ovanligt högt driv så går den snabbt att ta sig igenom. 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Stefan Ahnhem:
Offer utan ansikte (Fabian Risk #1)
Den nionde graven (Fabian Risk #2)