Inatt jag drömde
 
Titel: Inatt jag drömde
Författare: Mårten Melin
Antal sidor: 145 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2970 3252
Publiceringsår: 2017
Serie:
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Det var helt otroligt vad Elias snarkade, som en gammal gubbe med jättenäsa."

Handling: Malik är på kollo och kan inte somna på grund av Elias som snarkar så högt. Det är då han upptäcker ljuset ovanför Elias, ett ljus som visar sig vara ett hål som gör det möjligt att ta sig in i Elias drömmar. Inte bara Elias drömmar för den delen utan allas drömmar. Malik ser sin chans att imponera på Sira och tar med henne in i en dröm, de upptäcker dock snart att det inte är så lätt att ta sig ut från drömmen när personen vars dröm man befinner sig i vaknar. I drömmen träffar Malik också Jonna med paraplyet, hon som verkar kunna styra över allas drömmar. Men är hon ond eller god? Och varför är Sveriges statsminister så intresserad av Maliks förmåga att gå in och ut ur drömmar? 


Omdöme: Jag gillar verkligen den här boken som leker med tanken på att fantasi och verklighet vävs samman. Det är spännande och gränsar till läskigt utan att för den delen någonsin bli för läskigt. De två första kapitlen i den här boken finns som en novell med samma namn i författarens bok Liksom helt magiskt. Den novellen har jag högläst ett par gånger i några olika klasser och den har verkligen gått hem varje gång så att se till att den här boken finner sin läsare blir nog inga problem. Jag har högläst novellen för årskurs 6 men jag tror absolut att den fungerar lite längre ner i åldrarna också, men man kanske bör ha börjat fundera lite kring det där med kroppen och kärlek för att ta till sig konceptet fullt ut. 

Det är också fint med Mårten Melins böcker att det nästan går att se att det är han som har skrivit dem, inte bara till innehåll utan även till språket. Det finns ingen strävan efter att vilja konstla till saker och ting utan det är ett språk som de tilltänkta läsarna kan känna igen och lätt ta till sig. Att boken dessutom är väldigt handlingsinriktad är ju ingen nackdel när man vill fånga en svår målgrupp, av erfarenhet vet jag att barn lätt kan lägga ifrån sig en bok om den inte uppfyller kraven på underhållande medan en annan är en sådan som alltid ger alla böcker en ärlig chans och då kanske även slösar lite tid på sådant som man inte tycker är bra. Det finns inga ärligare recensenter än barn och unga. Med det sagt så tycker jag, trots att jag inte tillhör den tänkta målgruppen, att boken är underhållande och läsvärd men att det kanske inte är en bok som kommer att stanna hos mig en längre tid. Oavsett kommer jag definitivt att rekommendera den vidare!

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Mårten Melin:
Som trolleri
Lite mer än en kram
Mycket mer än en puss
Men jag är kär i henne (Max #1)
Första gången
Flickan på kyrkogården (Spöksystrar #1)
Att vara eller inte vara: dikter om dig
Svarta kängor med gul söm