Knäckarbanketten
Titel: Knäckarbanketten
Författare: Sara Bergmark Elfgren
Illustratör: Emil Maxén
Antal sidor: 141 (Inbunden)
ISBN: 97891 2971 3596
Publiceringsår: 2019
Serie: -
Originaltitel: -  
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening: "En gång för länge sedan, när alla kartor såg annorlunda ut, fanns en stad som styrdes av två hertigar."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: Det var en gång två hertigar som ständigt tävlade med varandra om vem som kunde vara störst, bäst och rikast. En dag bestämmer sig hertig Ludbert för att ordna en stor bankett som ska pågå i dagarna tre med hundratals maträtter och tjusiga gäster från när och fjärran. Men hertig Odert har kommit på ett sätt att förstöra festen och förudmjuka Ludbert! Kommer han att lyckas? Snart blir kökspojken Amund och Ludberts yngsta dotter Ottilia indragna i ett farligt och hisnande äventyr med högfärdiga hertigar, lömska mopsar, otäcka odjur och vidriga vidunder. 

 
Omdöme: Min första tanke när jag fick hem den här boken var Påkostad! Och det gillar man ju! Det känns som en riktig sagobok med luftig text, tjocka sidor, svartvita illustrationer som kompletterar texten och ibland helsidesillustrationer i färg med mycket detaljer. Rent formmässigt är den verkligen fin och formatet gör den också perfekt att högläsa, vilket man ju såklart också gillar! Mitt första intryck var med andra ord väldigt positivt. 

Sedan följer även berättelsen den klassiska sagan i formen med talet tre som återkommande, ett äventyr/uppdrag som ska utföras, magiska djur, ett lyckligt slut och så vidare. Det känns med andra ord som en modern twist på den klassiska sagan. Som vuxen läsare gör det ju att sagan inte direkt överraskar men samtidigt är det kul att återkomma till det klassiska formatet. Sagan som form är ju också väl beprövad som form för att fånga barns intresse och jag är säker på att den här boken kommer att bli en favorit att få högläst för sig för många. Det är ju lite läskigt med de onda varelserna och vidunderna, den är samtidigt lite rolig med de fnissiga namnen som Greve von Fiesk, markisinnan von Tissehl-Tassehl eller maträtten kalabalikaladåb och samtidigt är den spännande med det svåra uppdraget som Amund måste utföra i den mörka skogen. Jag tror helt enkelt mycket på den här boken.


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker jag tidigare har läst av Sara Bergmark Elfgren & Karl Johnsson:
Vei. Bok 1 (Vei #1)
Vei. Bok 2 (Vei #2)

Böcker som jag tidigare har läst av Sara Bergmark Elfgren:
Norra latin (Stockholmsserien #1)
Just nu har vi varandra

Böcker som jag tidigare har läst av Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg:
Cirkeln (Engelsfors #1)
Eld (Engelsfors #2)
Nyckeln (Engelsfors #3)
Berättelser från Engelsfors