Gulliga lillebror
 
Titel: Gulliga lillebror
Författare: Moa Eriksson Sandberg
Illustratör: Mari Ahokoivu
Antal sidor: 32 (Inbunden)
ISBN: 97891 2971 0748
Publiceringsår: 2019
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Det här är Dorran."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: Dorrans lillebror är inte alls så gullig som alla säger och ändå känns det som om mamma bryr sig mest om honom. Han får till exempel vara hemma och mysa med mamma hela dagarna medan Dorran måste gå till förskolan. Allt känns bara så himla orättvist. Men så får Dorran en idé, hon ska också bli liten som en bebis! Hon tar på sig sina gamla bebiskläder och lånar en napp av lillebror. Nu måste ju mamma bli glad när hon har två bebisar att ta hand om, eller?

 
Omdöme: Jag känner igen karaktärerna från en berättelse i antologin Vi är syskon: tolv berättelser om att ha syskon men jag är inte säker på om det här är en helt ny historia eller om det är någon slags utbyggnad av den som förekommer i den boken. Det spelar väl ingen roll egentligen men det jag vill komma fram till är att varken berättelsen eller illustrationerna känns helt nya för mig. Det jag gillar mest i den här boken är porträttet av mamman som gör att man breddar sitt perspektiv på hur en typisk mamma ser ut. Mamman i den här boken har både tatueringar och rakat hår och dessutom är hon både stressad och har det lite stökigt hemma. Befriande operfekt helt enkelt. Om det finns någon ytterligare förälder med i bilden framgår inte och det gör det ju öppet för många möjliga tolkningar kring familjesituationen.

Det här är en bok som många äldre syskon förmodligen kommer att känna igen sig i och den är ju ganska perfekt att ta till om det äldre barnet hyser dessa känslor, vilket jag förstår är väldigt vanligt. Liknande böcker har ju skrivits kring ämnet tidigare, där storasyskonet inte alls vill vara stor längre utan börjar agera som en bebis, som till exempel Leni blir en bebis av Emma Adbåge. Jag håller faktiskt lite utkik just nu efter böcker om att få syskon eftersom vi själva väntar tillökning men då blivande storebror hemma bara är lite över ett år blir det här för mycket text för honom. Jag tänker att man nog ändå måste vara någonstans runt fyra år för att hänga med hela vägen, beroende på läsvana såklart! Lite svårt har jag också för det abrupta slutet där Dorran möter upp sina kompisar och helt glömmer bort både mamma och lillebror och att vilja vara liten och istället springer iväg och leker. Det känns som om konflikten bara har skjutits upp och att ingenting egentligen är löst? Men som sagt så är det en bok som rent illustrationsmässigt sticker ut ur mängden på ett positivt sätt men som jag kanske hade sett kunnat skalas ner lite rent textmässigt. 


Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Moa Eriksson Sandberg:
Paris, Lola och jag
Vi går på babysim
Vi går på babydisco
Sigrid och Affe räddar djuren
8 saker du aldrig skulle våga
Du är inte ensam, Star girl
Hetare (Antologi)


Böcker som jag tidigare har läst av Moa Eriksson Sandberg och Mari Ahokoivu:
Vi är syskon: Tolv berättelser om att ha syskon (Antologi)