Hud
Titel: Hud
Författare: Mo Hayder
Antal sidor: 368 (Pocket)
ISBN: 97891 7645 3117
Publiceringsår: 2015 (
Original: 2009)
Serie: Jack Caffery #4
Originaltitel: Skin
Första mening: "Mänsklig hud är ett organ."

Handling: En ung kvinnas kropp hittas i närheten av ett järnvägsspår och allt tyder på självmord. Polisen avskriver ärendet snabbt och lägger det till handlingarna. Jack Caffery är dock inte alls lika säker på att det rör sig om självmord och när ytterligare en kropp hittas död utifrån ett liknande tillvägagångssätt ser han ett samband och ber om att få utreda det han ser som mord vidare. Vid sidan av Caffery arbetar polisdykaren Flea Marley. Hon upptäcker något som kan komma att förändra hennes liv för alltid och den här gången finns det ingen som kan hjälpa henne. 

Omdöme: Jag var ju så besviken på den förra boken om Jack Caffery (Den första om man ser till endast Walking Man-serien) och tyckte att den fokuserade för mycket på magi och flum. Jag hade därför inte särskilt höga förväntningar när jag påbörjade den här boken men den visade sig bli en väldigt positiv överraskning. Allt det där med magi och den Vandrande mannen är betydligt mer nedtonat den här gången och faller egentligen helt i skymundan för mer aktuella brott som känns mer på riktigt och det gillar jag. Det glädjer mig att Ritual verkar ha vartit ett undantag och att jag återigen kan se fram emot att läsa mer av Mo Hayder. 

Vad är det då jag gillar? Jo, jag gillar ju mörka deckare och så mycket mörkare eller råare blir det knappt än Mo Hayder. Dock var även detta lite nedtonat i den här boken och överlag kändes den lite som en mellantingsbok, det lutade inte riktigt åt något håll utan blev en underhållande läsning för stunden men som jag inte reagerar nämnvärt över efteråt. Och det var också vad jag ville ha just nu. Böckerna om Jack Caffery är också relativt lättsmälta, de flyter på bra och det finns ett hyggligt tempo genom hela boken. Det slösas inte tid på privatlivet utan det fokuseras mest på polisarbetet. Däremot kanske huvudpersonen Jack Caffery inte är den allra mest minnesvärda men han är ändå okej. Det som jag kanske tyckte var lite mindre bra var att det var en ganska spretig handling med många olika trådar och mord. Det var aldrig något problem att hålla isär de olika handlingarna och de knöts ihop ganska bra på slutet men i stort sett under hela boken kändes det som om jag läste minst två olika böcker samtidigt, den om Flea och den om Jack. Dessutom kändes det som att det som titeln anspelar på och det som Jack Caffery arbetade med var det som fick minst utrymme? Det kändes som att det låg fokus på karaktären Flea och hennes bekymmer den här gången? Hur eller hur så är jag defintivt taggad på att läsa fortsättningen i serien om Jack Caffery. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Mo Hayder: 
Fågelmannen (Jack Caffery #1)
Behandlingen (Jack Caffery #2) 
Ritual (Jack Caffery #3)