Mitt storslagna liv

Titel: Mitt storslagna liv
Författare: Jenny Jägerfeld
Antal sidor: 328 (Inbunden)
ISBN: 97891 2971 4036
Publiceringsår: 2019
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Så plötsligt."

Handling: Sigge har precis flyttat från Stockholm till Skärblacka utanför Norrköping med sin familj. Hans mormor driver ett pensionat där och nu ska de tillfälligt flytta in tills hans mamma hittar ett nytt jobb. Sigge tycker att det är toppen för nu får han en ny chans att bli någon annan, någon som är populär och har vänner. Nu har han exakt 59 dagar på sig att lista ut hur han ska göra för det är exakt så många dagar det är kvar på sommarlovet innan Sigge börjar i den nya skolan. Men hur gör man för att få vänner? Hur blir man populär? Och framför allt: Kan man fixa det på 59 dagar?

Omdöme: Får man säga att jag inte tycker att den här är så storslagen som alla andra verkar tycka? Den är absolut väldigt bra, hallå det är ju Jenny Jägerfeld vi pratar om och det är klart att den är fantastiskt bra. Men jag tycker liksom att den saknar lite drivkraft eller tempo. Jenny Jägerfeld är ju en mästare på att blanda upp väldigt allvarliga teman med en stor portion humor och så också i det här fallet. Sigge har tidigare blivit utfryst och mobbad i sin gamla skola och nu ägnar han sommarlovet åt att göra allt han kan för att bli populär, nu när han har flyttat har han ju liksom chans att börja om på nytt där ingen känner honom sedan tidigare. Det är ju ett väldigt viktigt och allvarligt tema men grejen är den att Sigge är väldigt rolig och alla karaktärer runtomkring honom är också väldigt roliga så det uppstår hela tiden situationer som gör att det aldrig känns särskilt deppigt. Att skriva roligt är verkligen Jenny Jägerfelds grej och det vet ju alla som läser mycket att det nog är det allra svåraste man kan försöka sig på. Jenny Jägerfeld inte bara försöker utan hon lyckas också. 

Alla karaktärer i boken känns också väldigt äkta och personliga. Charlotte som inte vill bli kallad för mormor, Sigges mamma som inte kan låta bli att ta hand om djur som ingen vill ha, lillasyster Majken som pratar i versaler och lillasyster Bobo som inte har lärt sig att prata än. Det känns verkligen som att de finns på riktigt allihop. Det är kort sammanfattat en väldigt välskriven bok för mellanåldern. Den känns väldigt mycket vardag och blir därför aldrig andlöst spännande eller riktigt sorglig eller skrämmande ryslig men däremot blir det en bok där läsaren kan känna igen tankar och känslor. Jag personligen hade kanske sett att den stramats upp och kortats ner något men jag rekommenderar verkligen att man ger den en chans. Jenny Jägerfeld är en av de absolut bästa svenska författarna för mellanåldern, kanske till och med den bästa just nu? 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Jenny Jägerfeld:
Comedy queen
Jag är ju så jävla easy going
Het (Antologi)
Brorsan är kung
Här ligger jag och blöder
Blixtra, spraka, blända