Creepypasta: Spökhistorier från Internet

Titel: Creepypasta - Spökhistorier från Internet
Författare: Jack Werner
Antal sidor: 476 (Häftad) 
ISBN: 97891 3221 1423
Publiceringsår: 2020
Serie:
Originaltitel: -
Första mening: "En skäggig man sitter i ett vardagsrum någonstans i Sverige och äter en morotsstav."

Recensionsexemplar från B. Wahlströms

Handling: Några år efter millennieskiftet började olika spökhistorier dyka upp på forum och bloggar, skärmdumpade skräckberättelser skrivna av okända och hemlighetsfulla användare, kusliga upplevelser från en generation med internet som både vardagsrum och bakgård. I den här boken har journalisten Jack Werner samlat, kommenterat och satt dem i ett sammanhang. 

Omdöme: Min första spontana tanke under läsningen är att det känns som att jag läser kurslitteratur. Jag tycker att texten liksom andas vetenskapligt, utan att det för den sakens skull blir tungläst, samtidigt som det saknas riktiga källhänvisningar ocih referenser. Jag tror också att känslan beror lite på att jag inte riktigt känner mig hemma inom ämnet eller den värld som Jack Werner presenterar. Det är forum på Internet och spel som jag aldrig har hört talas om och det blir lite svårt att på riktigt förstå hur alltihop med uppbyggnandet av spökhistorier genom olika anslagstavlor och skärmdumpar egentligen fungerar. Jag känner mig lite som en stofil och då är jag inte ens särskilt gammal. Det är helt enkelt väldigt nischat och väldigt nördigt. 

Det här är en nyutgåva av en bok med ett nyskrivet kapitel om Creepypodden. Jag har bara lyssnat på något enstaka avsnitt av Creepypodden, lite förvånande egentligen med tanke på att jag nog egentligen skulle vara i rätt målgrupp, men jag har helt enkelt inte tid med poddar som livet ser ut just nu. Men jag måste ändå säga att det var intressant att läsa om dess tillkomst och de tankar som finns bakom den. Det gjorde att jag också med gott mod fortsatte läsa boken ganska noga. Detta förändrades dock ju längre in i boken jag kom och jag började så småningom att skumma igenom. Det är absolut inte för att den inte är bra, men det tog för mycket kraft att sätta sig in i fenomen som jag inte tidigare har någon kännedom om och jag tror heller inte att det är en bok som är gjord för att sträckläsa på det sättet. Det enda jag egentligen ställer mig lite frågande till är vem som är målgruppen för boken? Varför är den utgiven på B. Wahlströms förlag? Varför är den ungdomsklassad? Jag tycker inte att den på något sätt är "lättläst" och det enda jag kan tänka mig är för att det handlar om spökhistorier på Internet? Som om det skulle vara något "ungdomligt"? Jag trodde också utifrån bokens beskrivning att det skulle vara mer som en samling spökhistorier snarare än en diskussion kring begreppet creepypasta och dess anhängare. Men ändock, bra ingång till fenomentet creepypasta!


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus & Omnible