Cykelstaden

Titel: Cykelstaden
Författare: Alison Farrell
Antal sidor: 40 (Inbunden)
ISBN: 97891 7779 0013
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: Cycle city
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Det är morgon i Cykelstaden och paradkommittén är en smula nervös."

Recensionsexemplar från Lind & Co.

Handling: Det är dags för den årliga paraden i Cykelstaden men paradkommittén har missat att skicka ut inbjudningarna. Vilken tur att borgmästare Snigel ställer upp på att leta upp gästerna och leverera inbjudningarna personligen. Kanske kan du också hjälpa till att leta upp gästerna?

 

Omdöme: För någon månad sedan recenserade jag Orkestern av Chloé Perarnau och jag tycker att den här boken är en lite enklare variant på den. Det här är nämligen också en bok som bygger på konceptet att leta upp något i bildernas myller och detaljer. Boken har ett genomgående mönster med att det på ena sidan står vad några personer gör och kanske en fråga som till exempel: "Nere i centrum blir Lemuren påkörd och skadar sin långa svans. Buffeln kör ut tulpaner med sin lådcykel. Men vart är Alpackan på väg med den där bagericykeln?" och sedan på nästföljande sida så hittar borgmästar Snigel en av gästerna och uppmanar läsaren att göra detsamma som till exempel: ""Hurra, jag hittade familjen Kanin!" ropar borgmästaren. Kan du också hitta familjen Kanin?" och så fortsätter det genom hela boken tills alla gäster har hittats och paraden kan fullföljas. Det är ganska svåra djur att hitta tycker jag som Alpacka, Salamander, Kardinalfågel eller Bältdjur. För att man ska kunna hitta dem måste man ju veta hur de ser ut tänker jag? Inte det lättaste men det går. I början av boken finns dessutom en gästlista med bild på gästerna och lite ledtrådar som kan hjälpa till i sökandet. 

På det stora hela gillar jag boken och tycker att illustrationerna är både fina och barnvänliga, det känns som en klassisk barnbok på något sätt. Däremot så bjuder ju inte boken på några direkta överraskningar, det känns inte banbrytande på något sätt och det är egentligen inget som sticker ut med den. Det är en trevlig bok, trevlig läsning, trevlig underhållning och bjuder på en trevlig stund. Ibland räcker det ju faktiskt så. Alla böcker behöver inte slå en med häpnad. Det här är dessutom en bok som kan ta lite längre tid i anspråk, som bjuder in till aktivitet och som både kan fungera som en individuell sysselsättning eller en gemensam utmaning. En bra och stabil bok helt enkelt.


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus