Monstret och människorna

Titel: Monstret och människorna
Författare: Mats Strandberg
Illustratör: Sofia Falkenhem
Antal sidor: 167 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2969 2839
Publiceringsår: 2017
Serie: Monstret Frank #3
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening: "Det var natt och jag sprang genom skogarna."

Handling: Människornas rädsla för monstren har spridit sig i staden där Frank och hans monsterkompisar bor. Böcker om monster tas bort från biblioteket, tant Alice får hotbrev där hon kallas monsterälskare och stadsbor partrullerar gatorna i jakt på monster som beskylls för både det ena och det andra. Mitt i allt detta försvinner Uvalisa, stadens bibliotekarie, och den slutgiltiga uppgörelsen mellan monstren och människorna är nära.


Omdöme: Vilket värdigt avslut på trilogin om Monstret Frank, det kan till och med vara så att det här är min favorit i serien. Det jag gillar allra mest med alla de här böckerna är att författaren vågar ta upp stora och svåra ämnen riktat mot en så ung målgrupp. För hur pratar man egentligen om demonstrationerna man ser? Eller bränderna man hör talas om? Eller hur det kan komma sig att vissa bara följer strömmen och vill vara i det vinnande laget? Ja, det går ju till exempel att prata om det genom litteratur. Det är ju såklart så att barn ser och hör precis samma saker som vi vuxna gör vare sig vi vill det eller inte. Samtidigt är den här boken så snyggt upplagd att den inte behöver läsas som en samhällsskildring, det förekommer ju trots allt monster och det går ju utmärkt att läsa den som en ingång till fantasy. Allt beror ju på vad vi hämtar från boken och vilka erfarenheter vi bär med oss som läsare när vi går in i handlingen. 

Jag rekommenderar lärare att läsa den här i helklass på lågstadiet men har faktiskt plockat upp den till klasser som är lite äldre än så också, just för att jag tycker att det finns så mycket att prata om i hela trilogin men också för att den är väldigt spännande att läsa såklart och för att en serie alltid inbjuder till mer läslust. För visst vill man alltid veta vad som händer härnäst? Kort och gott läs den, både gammal som ung.
 

Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Mats Strandberg:
Färjan
Monstret i natten (Monstret Frank #1)
Monstret på cirkusen (Monstret Frank #2)
Cirkeln (Engelsfors-trilogin #1)
Eld (Engelsfors-trilogin #2)
Nyckeln (Engelsfors-trilogin #3)