Kniv

Titel:
Kniv
Författare: Jo Nesbø
Antal sidor: 583 (Inbunden)
ISBN: 97891 0017 9076
Publiceringsår: 2019
Serie: Harry Hole #12
Originaltitel: Kniv
Första mening: "En trasig klänning vajade från en grej på en murken tall."

Handling: Harry Hole har nått en ny botten. Han har blivit utkastad av Rakel, förlorat sitt jobb som utredare och dricker nu mer än någonsin. Det finns dock ännu en nivå av botten att nå och det får Harry Hole erfara när han en dag vaknar upp med händerna indränkta i blod och inte kan minnas vems det är eller varifrån det kommer. Han ger sig ut på jakt efter svar och längs vägen dyker en gammal ökänd fiende upp men än värre är att alla spår pekar mot att det är han själv som har orsakat blodet på sina händer.  

Omdöme: Jag har alltid höga förväntningar på Jo Nesbø och skulle nog säga att han är en av mina favoritförfattare när det kommer till kriminalromaner. Tyvärr blev det ju en liten dipp i serien om Harry Hole i och med den förra boken Törst men det sänkte ändå inte mina förväntningr på den här. Nu när jag har läst den så kan jag säga att Harry Hole är tillbaka och det med besked och jag håller alla tummar jag har för att det kommer en fortsättning, slutet lämnades nämligen ganska öppet och det kan gå lite åt vilket håll som helst samtidigt som det också kan ses som ett avslut. Men jag hoppas att Jo Nesbø inte har tröttnat på Harry Hole riktigt än för det har sannerligen inte jag. 

Till en början blev jag dock lite orolig eftersom jag inte riktigt mindes alla karaktärer och deras relationer till varandra och vi kastas direkt in i handlingen utan att få några direkta ledtrådar kring vad som har hänt tidigare. Handlingen flyter dock på bra ändå och innan jag vet ordet av så har jag plöjt igenom 200 sidor, det är ett bra betyg. Jag gillar när sidorna flyger iväg i en kriminalroman. Som tur är så är det väldigt lätt att hitta tillbaka till Harry Hole, det blir kanske så när man har följt honom så pass länge, och han är sig lik den där alkoholiserade ensamvargen med det goda hjärtat. Jag vet egentligen inte vad det är som gör att man accepterar klyschan Harry Hole utan vidare, att man köper att han gång på gång uppstår från de döda utan att det känns overkligt eller fånigt. Jag antar att när man blir helt såld på något så ser man även förbi dess brister. 

Det är många trådar att knyta ihop den här gången men Jo Nesbø lyckas som vanligt. Han lyckas även den här gången lura mig angående vem mördaren är och det är ju också precis så man vill ha sina kriminalromaner, som en överraskning precis i slutet. Kanske blir det dock lite för mycket utsvävningar av Jo Nesbø den här gången kring reflektioner som inte riktigt driver historien framåt. Jag biter inte på naglarna, pulsen höjs inte och jag har aldrig svårt att lägga ifrån mig boken. Det är höga förväntningar att infria men den når därmed inte riktigt ända fram för mig. Den är och snuddar men med favoritförfattare blir det ju lite extra hårt i och med att man jämför med tidigare läsupplevelser. Men till er som ännu inte har hittat serien om Harry Hole - läs den! 
 

Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Jo Nesbø:
Törst  (Harry Hole #11)
Polis 
(Harry Hole #10)
Gengångare (Harry Hole #9)
Pansarhjärta (Harry Hole #8)
Snömannen (Harry Hole #7)
Frälsaren (Harry Hole #6)
Smärtans hus (Harry Hole #4)
Huvudjägarna
Sonen
Blod på snö
Macbeth